НЕСЕБЪРСКИЯТ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПОСРЕЩНА СВОИТЕ ИКОНИ

НЕСЕБЪРСКИЯТ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ

Четирите икони, които гостуваха на Третяковската галерия като част от изложбата „Шедьоври на българското църковно изкуство“, отново заеха своето място в иконната зала на археологическия музей на града. Музейните работници внимателно монтираха шедьоврите по местата им и гостите и гражданите на града отново могат да се възхитят на безценните икони.

Несебърския музей не веднъж е попълвал колекции от експонати, с които България гостува на различни международни изложби. Това е свидетелство за уникалността на съкровищата, които града притежава и с които се гордее.

Скоро друга икона от 17 век изобразяваща Св. Димитър на кон, ще напусне музея на Несебър. Специалистите искат да обследват обекта, тъй като поставените върху него марки разкриват по-стари живописни слоеве под съществуващото изображение. Това може изцяло да промени датировката на иконата и ако се докаже нова уникална ценност, то по специална технология горното изображения ще бъде свалено и съхранено, за да се разкрие първичния живописен пласт.