КМЕТЪТ НА НЕСЕБЪР ПОСРЕЩНА ГЛАВНОКОМАНДВАЩИТЕ ОФИЦЕРИ НА БЪЛГАРСКИЯ И ГРЪЦКИЯ ФЛОТ

Кметът на Несебър Николай Димитров се срещна с командира на военноморските сили на Република България, контраадмирал Митко Петев и началника на генералния щаб на ВМС на Република Гърция, вицеадмирал Николаос Цунис.

По време на разговора с гостите, кметът Димитров разказа за близките връзки, които Несебър поддържа с гръцката страна. Нашият град е неотменимо свързан с Гърция и специално с Неа Месембрия, чиито основатели са преселници от Несебър. Десетилетната носталгия към родните места на предците, държи духа на приятелство и привързаност между двата града буден.

От главнокомандващия на гръцките ВМС вицеадмирал Николаос Цунис, г-н Димитров получи плакет във формата на кораб. Макета е на гръцки плавателния съд – герой от Първата световна война.

По време на посещението си в Археологическия музей, двамата висши офицери се запознаха с безценни предмети, свидетелстващи за важността на Несебър като пристанище, още от древността. Интересът им към беседата бе провокиран от множеството артефакти, показващи тесните търговски и военни връзки на града ни с морето. Гостите минаха по Духовния път и се възхитиха на прекрасните храмове от византийската епоха, свидетелстващи за хилядолетния възход на Несебър. Посещението на гръцкия вицеадмирал в България и срещата му с контра адмирал Петев целят дискусии по въпроси от взаимен интерес, касаещи развитието на флота и връзките с партньорските натовски военноморски структури.