В последния уикенд на октомври в  Несебър отново се проведе фестивала „Есенни пасажи“. Площад „Месамбрия“ в стария град за шести път се превърна в притегателен център за  гости и граждани на града, дошли да се  забавляват и  да вкусят   различни рибни изкушения.

През последните години Община Несебър провежда целенасочена и последователна политика, чрез която се стреми да разкрие прелестите на Несебър през различните годишни времена,  като по този начин цели да удължи туристическия сезон. Част  от тази  концепция са и фестивалните прояви, като „Есенни пасажи“, „Есен в Несебър“,  Февруарските празници за любов и вино. Тези културни събития всяка година привличат все повече хора, които искат да осмислят уикенда си чрез нови и интересни изживявания.

И тази есен  празникът привлече  множество гости, които изпълниха града с радостно оживление. За всички тях на площад “Месамбрия” беше организирана богата кулинарно- културна програма. Община Несебър отново се беше погрижила за доброто настроение на всички присъстващи.

И през трите слънчеви фестивални дни  гостите и местните жители  имаха възможност да опитат различни рибни вкусотии, предлагани от производители и ресторантьори на площад „Месамбрия” от обсипаните с рибни деликатеси щандове.И тази година местните търговци  предлагаха най- богато разнообразие от различни риби, приготвени по различни технологии, веяна, маринована, пушена и др.

Едно от най – атрактивните събития на фестивала тази година беше гостуването на Георги Иванов- шеф готвач, който разкри пред многобройната публика някои тайни в приготвянето на рибни ястия и специалитети. Шеф Иванов е диригентът в кухнята на Гранд хотел София.Завършил е Кулинарен институт в Ню Йорк и е преминал обучение във Франция, Италия и Германия Президент е на асоциацията на топ-готвачите на Европа.

Част от съботната програма бе и „гвоздеят“ в събитията на фестивала- конкурсът за най- вкусна рибена чорба,  в който традиционно участие записват моряците от риболовните кораби на Несебър.Този най – чакан момент препълни площада с хора, дошли да вкусят чорба, приготвена на борда на риболовен кораб от най- вещите майстори на рибената супа – самите рибари.

Шеф Иванов бе поканен да журира и след внимателна   дегустация   определи победителя в надпреварата за най- изкусно приготвена рибена чорба – РК 29
На второ място остана РК576, а третото място бе отредено на РК 41.

В културната програма на фестивала се включиха художниците от сдружение „Арт Несебър 2018“ несебърския хор за гръцки песни  групите  „Вардарка“ ,   „Блян“, ООШИ  и изключително колоритните гръцки изпълнители  от Фолклорен ансамбъл при Културно сдружение „Халки“- Лариса.

В рамките на празниците бяха наградени участниците в националния фестивал „Аз обичам Черно море“.

В края  на октомври, когато есенна е най-очарователна,  Несебър разкри другото си лице, на тих и романтичен град с  магическо съчетание на древност и съвременност, с малките калдъръмени улички, водещи до октомврийското море, буйна жажда за живот и пулсиращо във фестивален ритъм сърце.