ОБЩИНА НЕСЕБЪР ОТЛИЧЕНА ЗА УСИЛИЯТА СИ В БОРБАТА С ДИАБЕТА

БОРБАТА С ДИАБЕТА

„Живот с диабет без усложнения“ бе мотото на националния форум от програмата „Доброволци, пациенти и лекари – обединени срещу диабета (2009-2021)“, организиран от РСНЦ „Диабетни грижи“ гр. Бургас и Сдружение „Диабетик“ гр. Нова Загора, който се проведе на 17.09.2018 г. в гр. Бургас.
Община Несебър участва във форума по покана на организаторите, с програмата „Реални грижи за всеки“, осъществена със съдействието на СНЦ „Авигея шаама“ гр. Несебър.

За активното участие в Световното движение „ Обединени срещу диабета“ Община Несебър, в лицето на кмета Николай Димитров, бе отличена от РСНЦ „Диабетни грижи“ – Бургас с възпоменателен медал „Свети Иван Рилски“, посветен на покровителя на българите.

Захарният диабет е социално-значимо заболяване. Поради широкото си разпространение и развиващите се усложнения, болестта е с висока степен на инвалидизация, и редица увреждания за организма на човека. Ето защо 14 ноември,- Световния ден за борба с диабета не е само една дата от календара на община Несебър нито повод за тревожната статистика, а е ден за размисъл и решения, за превенция и профилактика на хората от различни възрасти. Това изисква реално партньорство – община, пациенти, лекари и НПО с основен принцип: Упоритост и убеденост да си активен партньор!

Община Несебър в партньорство със сдружение „Авигея шаама“, СНЦ „Диабетни грижи“ Бургас, кметове на селища и лекари и експерти по диабета, продължават вече трета година кампанията– „Реални проблеми -реални възможности за решаване“.

Специална грамота „Ключът за доброто здраве“ и символичен ключ получи Красимира Тодорова, директор на Дирекция „Здравеопазване, образование и хуманитарни дейности“ при Община Несебър, за работата си по програмата „Реални грижи за всеки“.