По традиция училищата на територията на Община Несебър отбелязват световния ден за борба със СПИН. Тема до болка позната, но актуална за всички подрастващи.

Учениците от ПГТ,,Иван Вазов “ Слънчев бряг и тази година поставиха на своите съученици червена лентичка, символ на кампанията изразяваща солидарност към хората, живеещи с ХИВ. На разположение на учащите се бяха предоставени брошури и материали с полезна информация относно рисковото поведение и превенцията на болестта. Учениците изготвиха презентации и табла по темата.

Денят бе отбелязан и в най-голямото училище на територията на общината-„Любен Каравелов“- Несебър. Деца от пети до седми клас подготвиха проекти по темата. Раздаваха се лентички и информационни материали. Учениците запалиха свещи, подредени във форма на лентичка – символ на борбата със страшната болест. Призивът да не затваряме очи пред толкова страшен проблем изпъкваше във всички инициативи.

Все повече хора биват засегнати от него и трябва винаги да сме отговорни към най-ценното, което притежаваме- живота си. А и да бъдем човечни с тези, които са имали лош късмет или са сгрешили, разчитайки единствено на късмета си и сега няма как да се върнат назад, а просто са длъжни да приемат болестта като част от ежедневието.

Всяка година в България се регистрират около двеста нови случая на заразени с ХИВ. В момента вирусоносителите в нашата страна са малко повече от 2800 души.