НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА 146 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ЛЕВСКИ

На тържествена възпоменателна церемония, несебърската общественост отдаде своята почит и признателност към паметта на Апостола на свободата – Васил Левски.

Левски е не просто бунтовник. Мечтата му не се ограничава само до постигането на свободата. С неговата смърт България губи не просто вдъхновен и отдаден на делото на родината революционер. Левски е един от най-проникновените визионери на своето време и неговите идеали се простират далеч над въжделенията за установяване на независима национална държава. Идеалът на Левски предначертава устройството на бъдеща България. Той задава онези здрави обществени принципи и ценности, които са нужни за нейното развитие.

Отбелязването на паметната дата започна с панихида в чест на Дякона в несебърския храм „Св. Успение Богородично“, където деца от трети клас на училище Любен Каравелов изнесоха кратък рецитал и продължи пред паметника на героя в Южния парк.

В програмата за честването на годишнината от смъртта на гения на българската революция участие взеха фанфарният оркестър към СУ „Любен Каравелов“, деца от детските градини „Яна Лъскова“, „Калина Малина“ и „Моряче“ , ученици от СУ „Любен Каравелов“, и вокалните групи „Морски перли“ и „Морски звездички.“Слово произнесе Златин Чаушев началник на отдел „Несебър- Световно наследство“.

Венци пред паметника на Апостола бяха поднесени от името на Община Несебър, ОбС – Несебър,  „НЧ Яна Лъскова-1905“ и др.

Букети и цветя бяха поднесени от граждани, деца и ученици общински структури и организации.