УЧЕНИЦИ ОТ УЧИЛИЩАТА В РАДВА И КОШАРИЦА ПОЛУЧИХА ЦЕННИ СЪВЕТИ ОТНОСНО БЕЗОПАСНОТО ИНТЕРНЕТ ОБЩУВАНЕ

Две прояви по повод Международния ден за безопасен интернет бяха организирани на територията на община Несебър. Те се състояха в училищата в Кошарица и Равда и фокусираха вниманието на ученици от пети до седми клас върху темата за ползване на глобалната мрежа, за  развиването на дигитално-медийна грамотност и уменията за предпазване от рисково общуване в киберпространството.

Учениците от 5,6 и 7 клас на ОУ,,Иван Рилски” – Кошарица и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”- Равда в два отделни дни дискутираха по темата съвместно с Димо Димов – инспектор ДПС към РУ Несебър и специалистът в отдел „Информационна сигурност“ към Община Несебър Даниел Горанов. По време на проявата децата изгледаха клип, от който става ясно, че в мрежата никой не е сам и не е застрахован от хакери, чиято цел е да компрометират чрез информация или снимки за даден потребител, да го изнудват, манипулират и държат в подчинение.

Презентация на тема ,,Рисковете за децата от въвличане в трафик през интернет бе представена от психолога към кабинета за социална превенция на МКБППМН – Несебър Румяна Костова. Тя акцентира върху склонността на децата да общуват с непознати, като по този начин  рискуват да станат жертва на онлайн тормоз, сексуална експлоатация, изнудване или педофилия.

Съдия Берберова-Георгиева към Районния съд в Несебър, която присъства на срещата в Равда, разясни на учениците приложимото в България законодателството, свързано с престъпленията в киберпространството, както и наказанията, които законът предвижда за извършването им. „Наличието на по-скоро виртуални, отколкото физически следи от тези престъпления, както и скоростната промяна в обстановката в интернет създават трудности при доказване на тези престъпления”, уточни тя и допълни, че всички участници във виртуалното общуване трябва да се отнасят с отговорност и разбиране към сериозността на онлайн рисковете и кибертормоза, на който всеки може да стане жертва.

Инспектор Димов бе категоричен, че както в реалния живот, така и в интернет има правила за безопасност, които трябва да се спазват  и допълни, че интернет е едно невероятно забавно място, но в същото време, то крие редица рискове и опасности за  децата. Той напомни на учениците, че в интернет трябва да се отнасят с всеки като с непознат и не трябва да се доверяват на никого, докато не се потвърди  сомоличността му.

Даниел Горанов подкрепи казаното от инспектор Димов и допълни, че интернет е може би най-свободното място в света в момента, но тази свобода си има цена. В онлайн пространството е пълно с измамници, възползващи се от елементарни грешки, които допускаме, затова трябва непрекъснато да повишавааме своята грамотност при сърфиране в  мрежата.

Учениците научиха, че при онлайн тормоз може да сигнализират на  телефон 124 123, както и на http://www.web112.net/ и www.cybercrime.bg/ .