„ЗЛАТНАТА КНИГА НА НЕСЕБЪР“ БЕ ПРЕДСТАВЕНА ПРЕД УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“

„ЗЛАТНАТА КНИГА НА НЕСЕБЪР“ БЕ ПРЕДСТАВЕНА ПРЕД УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“

В заседателната зала на СУ „Любен Каравелов“ бе представена „Златната книга на Несебър“ с автор нашата изтъкната съгражданка Евтелпа Теоклиева – Стойчева. С кратки въвеждащи думи Златин Чаушев – началник на отдел „Несебър- Световно наследство“ запозна присъстващите ученици с археолога, изследовател и автор на книгата.

Трудът на госпожа Стойчева представлява прекрасно илюстрирана и увлекателно представена история на Несебър от древността през периодите на няколко цивилизации и империи.

Същинското представяне на книгата бе предоставено на авторката. Тя направи историческа обиколка на полуострова през различните епохи – праистория, античност, средновековие и най-нова история.

Г-жа Стойчева се спря върху времето на основаването на Несебър от траките и превръщането на града от поселение в укрепен център със стратегическо за района значение.

Особен интерес предизвика уникалната, късноантична водопреносна система с единствен аналог в древния Константинопол. Съоръженията – подземни коридори и резервоар са били предназначени да захранват с вода императорските терми.

Госпожа Стойчева отдели специално внимание на църковното строителство – най-силно застъпено в късното византийския период. Тя разказа интересни факти за храмовете на Несебър, тяхното изграждане и значение за духовния живот на града. Интерес за учениците представляваха и характерните възрожденски несебърски къщи, привлекателни не само с външната си украса, но и с богатата вътрешна орнаментика и дърворезбовани тавани.

В заключение авторката сподели, че „Златната книга на Несебър“ е нейния дар към всички, които обичат града. Г-жа Стойчева подари екземпляр от изданието на училищната библиотека.