По повод годишнина от приемане на Търновската конституция, Несебърският районен съд организира ,, Ден на отворените врати” под надслов „140 години от приемането на Търновската конституция. Везните на Темида – нужни и днес“. Част от мероприятията във връзка с бележитата дата бе симулираният наказателен съдебен процес, който учениците от V, VI и VII клас на ОУ „Св. Иван Рилски“ с. Кошарица разиграха.

Проявата се състоя в голямата зала на Районен съд –Несебър и касаеше дело за нанесена средна телесна повреда по хулигански подбуди. Извършителите бяха двама ученика, а жертвата – възрастен човек. Симулираният съдебен процес даде възможност на присъстващите деца да разберат какво преживяват участниците в реална ситуация.

Редом до учениците застана действащият съдия Мария Берберова- Георгиева, която водеше процеса. Децата влязоха в ролите на прокурори, защитници и съдебен състав. Подсъдимите се признаха за виновни и делото протече по реда на съкратеното съдебно следствие. В края на процеса бе постановена присъда и виновните бяха наказани с лишаване от свобода в Поправителния дом в Бойчиновци за срок от една година при първоначален общ режим.

На срещата присъства Председателят на районен съд Несебър съдия Евгени Узунов. От него децата имаха възможност да чуят, че единственият правилен начин да се търси възмездие е по съдебен път чрез законите на държавата. В края на мероприятието всеки ученик получи екземпляр от Конституцията на Република България, грамота за участие в симулирания наказателен процес от ВСС и папирос с правилата на съдебния процес.

Целта на такъв вид мероприятия е да се популяризира дейността на съда, за да се повиши правната култура на гражданите. Срещата бе осъществена със съдействието на РС-Несебър в лицето на съдия Мария Берберова-Георгиева, МКБППМН, община Несебър и училищното ръководство.