НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА 9 МАЙ

 

9 май е деня на Европа и една от емблематичните дати в  историята на човечеството, свързана с края на Втората световна война.

Паметната дата на хитлерофашистката капитулация бе отбелязана с няколко събития в Несебър.

Честването за празника започнаха с панихида в памет на загиналите български и съветски войни в църквата „Св. Успение Богородично“ в Несебър.

Преклонението пред героите бе изразенo чрез традиционния поход на „Безсмъртния полк“, който премина от църквата до паметната плоча на антифашистите в центъра на града.

Представители на Община Несебър, Общински съвет Несебър, Народно читалище „Яна Лъскова-1905“, руската общност в община Несебър, структури на „Русофили“ и политически сили поднесоха цветя и венци на паметника в градинката пред читалището. От името на кмета на Община Несебър Николай Димитров, Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър – Световно наследство“ поздрави присъстващите, като отбеляза значимостта на сакрална, славна и почитана дата в историята на света, символизираща стремежа към единство, мир и просперитет. Той изказа  благодарност към всички знайни и незнайни герои, без чиято саможертва и подвиг историята би била друга.

Честванията продължиха с празничен концерт с участието на учениците от ПГТ „Иван Вазов“  Виктор Михайлов,  Камилла Абдулаева, Ивета Гочева,  Ивайло Александров,  Митко Попов  и Гергана Димитрова. В програмата се включиха и  Александър Кузнецов с изпълнение на „Он не вернулся из боя” и „Песня о новом времени, Светлана Якименко с „Огонек” и „Ети тучи в голубом”, Вокална група „Русофили” c „Катюша”, Ансамбъл „Камсар”, Ансамбъл „Армения”, Ансамбъл”Летс Данс”, ООШИ – Несебър, ВГ„Морски Перли” и Светлин Карагьозов.