СЪСТЕЗАНИЕ „ЗНАЕТЕ ЛИ БЪЛГАРСКИ“ СЕ ПРОВЕДЕ В ОБЗОР

По повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в ОбУ „Св.Св. Кирил и Методий“ се проведе състезание под надслов „Знаете ли български?“. В мероприятието, организирано от учителите от Методическото обединение „Хуманитарно направление“, взеха участие ученици от пети до девети клас, които бяха разпределени в два отбора и през учебната година бяха взели участие в различни състезания по български език и литература, на които се представиха отлично. Това бяха общинският и областен кръг на олимпиада по Български език и литература, двата предварителни и финалният кръг на националното състезание „Стъпала на знанието“ и състезанието „Пазим езика си“.

В началото на съревнованието беше презентиран проектът на учителя по изобразително изкуство г-н Георгиев и на деветокласника Йоан Донев. Те бяха изготвили два портрета на светите  братя Кирил и Методий, чието име образователното средище в Обзор носи вече 128 години. Художествените произведения,  изобразяващи създателите на славянската писменост, изработени с много труд и вдъхновение, ще останат в летописната история на училището и ще бъдат поставени на видно място.

Забавно-познавателната надпревара „Знаете ли български“ протече в три кръга – забавна литературна викторина, занимателна фонетика и занимателна граматика. И в трите кръга участниците показаха завидни знания, бързо и логическо мислене и доказаха, че владеят майчиния си език с всички негови правила и закономерности.

Състезанието по български език опресни знанията и на публиката, към която също бяха отправяни въпроси. Ученици, учители и гости от Кметство Обзор, НЧ „Изгрев 1927“, Обществения съвет на училището и Дамски клуб „Монро“ бяха удостоени с малки поощрителни награди за правилните си отговори.

Учениците, които взеха участие в съревнованието, организирано по повод на предстоящия празник на българската просвета и култура, получиха заслужени подаръци от Кметство Обзор, Дамски клуб „Монро“ и ръководството на училището.