Симулиран съдебен процес в „Деня на отворените врати” в Районен съд – Несебър

Преди дни за пореден път за тази година се проведе „Ден на отворените врати” в Районен съд-гр.Несебър. По този повод институцията бе посетена от ученици от Обединено училище „Св.Св.Кирил и Методий” – гр.Обзор. Чрез кратка разходка в сградата на съда, учениците бяха запознати с начина на образуване на делата в регистратурата, видовете им и обработването им в гражданско и наказателно отделение.

В 13.30 часа се проведе симулиран наказателен процес. Редом до учениците застана действащият съдия Мария Берберова-Георгиева, която водеше процеса. Децата влязоха в ролите на прокурори, защитници и съдебен състав. Подсъдимите се признаха за виновни и делото протече по реда на съкратеното съдебно следствие. В края на процеса бе постановена присъда и виновните бяха наказани с лишаване от свобода за срок от шест месеца, изпълнението на което бе отложено за изпитателен срок от две години. С оглед резултата по делото, в тежест на подсъдимите бяха възложени и разноските по делото.

По време на тайното съвещание, докато съдебният състав вземе решение по делото, младши прокурор Валя Диамандиева от Районна прокуратура – гр.Несебър проведе викторина с младежите, разясни им правилата на процеса и отговори на многобройните им въпроси.

В края на  срещата  всеки  ученик  получи екземпляр от Конституцията на Република България и грамота за участие в симулирания наказателен процес от Висшия съдебен съвет.

Мероприятието бе проведено със съорганизацията на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Несебър.