ОБЗОР ЧЕСТВА 35 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО СИ ЗА ГРАД

Празник на град Обзор

КМЕТОВЕТЕ НА НЕСЕБЪР И ОБЗОР ОТКРИХА ПАМЕТНИК В ЧЕСТ НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ

В навечерието на празника Еньовден кметовете на Несебър и Обзор Николай Димитров и Христо Янев, и председателят на ОбС Несебър Румен Кулев откриха паметник, посветен на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война жители на Обзор. С това се отдаде заслужена почит  на 21 храбри мъже, дали живота си за родината. На тържеството присъстваха кметове на съставните на Община Несебър селища и общински съветници.

В произнесеното на паметника слово г-н Христо Янев благодари на кмета на Несебър г-н Димитров, който е в основата на реализацията на  мемориала на загиналите.

Събитието бе част от четиридневните тържества, организирани от НЧ “Изгрев- 1927“ и кметство Обзор, с които бе отбелязан празникът на  града.

Курортното градче празнува в деня, когато Православната църквата чества рождеството на Йоан Кръстител, а народът – Еньовден.

 

Неделният  ден  поднесе на гражданите и гостите на Обзор празничен концерт под надслов „В навечерието на Еньовден“.

Част от  събития на амфитеатъра  бяха поздравителните думи, с които кметът на Община Несебър Николай Димитров се обърна към гостите и гражданите на Обзор. В своето слово г-н Димитров увери присъстващите, че Община Несебър ще работи както и до сега за  развитието на Обзор  като международно призната туристическа дестинация. Общинската политика на планиране на бъдещи и надграждане на вече реализирани проекти ще бъде продължена и занапред, защото приемствеността е в основата на всеки просперитет.

Г-н Димитров връчи на кмета Янев копие от указ N2907 от 1984 г., с който преди тридесет и пет Обзор е обявен за град. По този повод Община Несебър планира  чествания, с които да зачете дейността на изявени граждани на Обзор – предишни кметове, културни и просветни дейци, служители на кметството, личности с принос за развитието на града. Празниците  са планирани за месец септември, когато се навършва и годишнината от  това толкова важно  събитие. Идеята кметът на общината сподели с Кирил Коршутов – един от предишните кметове на Обзор, който присъстваше на празника.

Приветствия към гражданите и гостите на Обзор поднесоха Христо Янев, Румен Кулев, както и гости от побратимени на Обзор градове.

Сред гостите бяха представители от 18- район на Будапеща, Унгария, с който се преподписа договор за сътрудничество.  Гости за празниците имаше и от Община Босилково – Северна Македония, с която Обзор наскоро се побратими, но вече поддържа топли приятелски взаимоотношения. По време на честванията за Еньовден към  списъка с градовете- побратими на Обзор се присъедини и руският  Шуя, откъдето също присъстваше делегация.