НОВАТА РЕЛЕФНА КАРТА НА БЪЛГАРИЯ В ОБЩИНА НЕСЕБЪР

Кметът на Несебър Николай Димитров е един от първите градоначалници, които получават специален екземпляр от новата релефна карта на България. Тя е предназначена за хора, които могат да оценят и ползват картата на България в работното си пространство.

Оригиналният подарък бе връчен от председателя на Международния търговски и културен център – Геопан д-р Стефан Пейков, член учредител на Българската картографска асоциация. Повод е продължаващото повече от 15 години сътрудничество между Община Несебър и Геопан.

При връчването на подаръка д-р Стефан Пейков заяви, че след почти три десетилетия българската картография възстанови способността си да проектира и произвежда голямоформатни релефни карти на страната ни. Геопан отдавна търсят качествен картографски продукт, на който Несебър, неговия залив и територия да бъдат изобразени съгласно новите изисквания на европейската картография.

Преди няколко седмици един от дългогодишните партньори на Геопан– КартГео – Троян изненадващо „сложи на масата” нова релефна карта на България. В нейния обхват влиза територията на страната и съпределните гранични части на съседните държави. Всеки детайл в нея е изработен в хоризонтален мащаб: 1:570 000 и вертикален мащаб: 1:90 000. При изработката й троянският екип стриктно се е придържал към ламбертовата конформна картна проекция и успешно е постигнал 3D изобразяване и възприемане на релефа. Триизмерното усещане е засилено чрез умело хипсометрично оцветяване, по  хоризонтали и изобати. Релефната карта създава богата и впечатляваща по своята детайлност представа за легендарните планински вериги на Балкана и Пирин, масивите на Родопите и Рила, хидрографията и терена на страната, за държавните граници и селищата, за основните летища и пристанищата, за курортните и туристическите комплекси и много още. Приключение за окото е например изобразяването на Черноморското крайбрежие от Шабла през полуострова на Несебър до Резово.

„Именно за това избрахме новата релефна карта на България, дело на колегите ни от КартГео – Троян, за да отбележим 15 години успешно сътрудничество с Община Несебър, което е особено плодотворно през мандата на г-н Николай Димитров.”- сподели д-р Стефан Пейков.