ЕВРОПЕЙСКИЯТ ШАМПИОНАТ ПО ФОЛКЛОР ЗА 11 ПЪТ В НЕСЕБЪР

Античният амфитеатър в един от най-древните европейски градове – Несебър  се превърна в сцена на първия концерт и официалното откриване на XI Европейски шампионат по фолклор „Евро фолк” 2019.

Над 1000 участници от 10 държави, в периода от 27 юни до 7 юли,  ще се изявят на  различни сцени.

Специалните гости на събитието бяха  г-н Сарварбек Фозильонов и г-н Йясурбек Шермухамедов – от Министерство на културата на Република Узбекистан.

В поздравителния  адрес от името на кмета на Община Несебър г-н Николай Димитров, с който той приветства организаторите и участниците се каза: „Провеждането на събитие от такъв вид, на толкова древно място, онагледява значимостта от опазването не само на архитектурно – историческите ценности, но и на духа и културата, изразяващи се в песните, танците и обичаите. Изказвам своята подкрепа към Вашата сърцатост и всеотдайност, с която се раздавате на тази сцена и разкривате в пълния блясък величието на фолклора.“

Официалното откриване на Шампионата постави президентът на Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали – г-н Калоян Николов, пожелавайки на участниците от България и чужбина да представят по най- достойния начин фолклорното богатство на родината си.

Богатата и жанрово разнообразна конкурсна вечер беше допълнена от едночасов концерт, който чрез колоритни ритми и много динамика представи фолклора на гостите от Ансамбъл за песни и танци при Департамент за култура към Област Ташкент, Узбекистан.

Стотици жители и гости на Несебър аплодираха изпълненията на чуждестранните хореографии и представянето на автентичния и обработен фолклор от всички етнографски области от България.

Изпълнителите се оценяват в 9 категории, 2 възрастови групи и по 3 критерия. Според постиженията си, участниците получават и точки за класиране в Световната ранглиста по фолклор.

Шампионатът се организира в рамките на Музикални празници „Евро фолк“, под егидата да Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали – EAFF и  Euro Folk Academy.