ОБЩИНА НЕСЕБЪР И УНИЦЕФ ПОДПИСАХА СПОРАЗУМЕНИЕ

НЕСЕБЪР И УНЦЕФ ПОДПИСАХА СПОРАЗУМЕНИЕ

Община Несебър и УНИЦЕФ подписаха Споразумение за сътрудничество за периода 2019 – 2021г. за изпълнение на Програмата „Да пораснем заедно. Работилница за родители“.

„Да пораснем заедно. Работилница за родители” е част от цялостната работа на УНИЦЕФ за насърчаване на ранното детско развитие в България. Програмата стартира през 2012 година с дългосрочната цел да създаде устойчив модел за подкрепа на родители на малки деца на възраст до 4 години, както и на бъдещи родители.

През 2018 година УНИЦЕФ България  и Българското правителство подписаха нова 5-годишна програма за сътрудничество, в която един от основните приоритети е свързан с насърчаване на ранното детско развитие, включително и чрез засилване на подкрепата за родители.

Програмата е универсална и е насочена към родителите на деца до 4 години. Тя им осигурява възможност да споделят както своя опит и знания, свързани с отглеждането и общуването с най-малките деца, така да разширят познанията си за детското развитие и психологически потребности в най-ранното детство. Програмата се състои от 14 тематично свързани семинара, в които се използват различни форми на работа – кратки лекции, упражнения, казуси. Обменя се опит в групи, които ще се водят от специално подготвен екип от специалисти от Център за обществена подкрепа – Несебър, с активното участие на родителите. Всяка сесия е допълнена с ролева игра или кратък филм.

В основата на програмата е разбирането, че родителството трябва да насърчава положителни отношения между възрастни и деца, като допринася за развитието както на малчуганите, така и на родителите.

Чрез реализиране на програмата, ще бъдат предоставени знания, умения и нагласи, които да  подпомогнат родителите в изпълнение на техните отговорности, като отговорят на нуждите на детето в интелектуално, социално, емоционално и физическо отношение.

Програмата се провежда в два цикъла: есенен (стартира септември и приключва януари) и пролетен (март-юни). Посещението на работилницата за родители ще бъде напълно безплатно.

Повече информация относно условията за участие и записване в работилниците можете да получите в Център за обществена подкрепа – Несебър, ул. „Струма“ 14 , тел. 0554 42295.