УЧАСТИЕ НА НЕСЕБЪРСКИТЕ САМОДЕЙЦИ В ТЪРЖЕСТВАТА НА БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ В ИСТАНБУЛ

 

За втори пореден път, по покана на Генералния консул на Република България в Истанбул – господин Ангел Ангелов, колективите към Народно читалище “Яна Лъскова – 1905“, гр. Несебър участваха в тържествата по случай официалното откриване на новата учебна година в Българското неделно училище “Св. Св. Кирил и Методий“ в града на Босфора. Тази година училището отбеляза своя 5-годишен юбилей. Официалната част на тържеството, състояло се на 22.09.2019, (Деня на Независимостта на България), в двора на Българската Екзархия в Истанбул започна с реч на госпожа Невин Даудова, директор на училището. Тя приветства учениците и отправи благодарност към Министерството на образованието и науката, към българското генерално консулство и към настоятелството на Българската Екзархия.

Своя поздрав по случай началото на учебната година поднесоха и Председателят на българското църковно настоятелство в Истанбул, господин Васил Лиязе, както и генералният консул Ангел Ангелов, който подчерта ролята и важността на училището за българската общност в Истанбул.

Развълнувани и изпълнени с ентусиазъм, малчуганите поздравиха гостите си с рецитал от песни и стихове на майчиния си български език.

Госпожа Виолета Чаушева, Председател на Тракийското дружество гр. Несебър, отправи към младите възпитаници своите пожелания за здраве, дръзновение и несекващ пламък на любовта към българското и българщината. От името на тракийското дружество в град Несебър тя подари на децата модерен компютър за класната стая на неделното школо.

Празничният концерт бе открит със слово на госпожа Миглена Щерионова, Председател на Управителния съвет на НЧ “Яна Лъскова – 1905“ град Несебър, която поздрави децата и гостите по случай началото на учебната година и 111 годишнината от обявяването на Независимостта на България. Следваха изпълненията на гостуващите групи “Блян“, ФФ “Българка“,  хор за гръцки песни „Месамбрия”, ФФ “Македонка“ и артистите Марин Господинов и Ева Кирова. Вдъхновени от изпълненията, гостите извиха пъстро хоро под лъчите на септемврийското слънце. След края на концерта домакините благодариха сърдечно и пожелаха на всички здраве и до нови срещи.