УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“ – НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗАХА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

 

Четвъртокласниците от СУ „Любен Каравелов“ – Несебър, с класен ръководител Йорданка Бъчварова, отбелязаха 1-ви ноември – Деня на народните будители с поставяне на венец пред паметника на основателите на читалище „Яна Лъскова -1905“.

Там децата се запознаха с основните историческите данни и факти около основаването на културната институция в Несебър, чуха имената на създателите и на най-изявените му дейци.

Катержина Христова – секретар на читалището, разказа на децата за първите стъпки на несебърските интелектуалци в пътя им към създаване на център на просветителска дейност, за началото на местната художествена самодейност и нейното развитие, за основаването на първата библиотека в града.

Децата научиха как учители и будни хора, представители на различни етноси, населяващи Несебър по това време, се включват активно в дейността на новосъздадената културна институция.

Учениците имаха възможност да разгледат стената с фотоси, свързани с дългогодишната дейност на читалището и да видят множеството грамоти и награди, свидетелстващи за постиженията на съвременните самодейни състави.

По случай празника децата рецитираха безсмъртното стихотворение на Вазов „Аз съм българче“, а ученичката Дария Александрова произнесе стихове, посветени на народните будители.

 

Събитието се състоя по инициатива на ръководството на първото читалище в Несебър -„Яна Лъскова – 1905“