КНСБ ОРГАНИЗИРА СРЕЩА С ЖИТЕЛИТЕ НА НЕСЕБЪР

Конфедерацията на независимите синдикати в България и Общинският съвет на КНСБ в Несебър организираха среща с жителите на града.

Целта бе да се обсъдят наболелите въпроси на икономиката, като акцентът бе поставен най-вече върху  „сивата“ икономика и борбата с нея. Инициативата бе част от кампанията“Сивото убива!“ и се провежда по проект „Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България“.

Обсъжданите с гражданите теми са актуални както за община Несебър, така и за цялата страна и Европейския съюз.

На гражданите на Несебър бе дадена възможност да подават сигнали, да направят индивидуална консултация по личен казус и да получат отговори на свои въпроси от експерти на синдиката и в частност от Здравко Тошков- областен координатор на КНСБ за Бургас. На срещата бе обяснено, че вече е разработено мобилно приложение, чрез което всеки заинтересован може да подаде сигнал за нередност.

По данни на КНСБ „сивата икономика е между 27 и 30 процента, като тя е най-разпространена между сезонните работници. Основните нарушения касаят работното време и договореното заплащане на труда и осигуровките.

Получените в централата на КНСБ сигнали се обработват и се изпращат към отговорните институции, като най-често те се връщат в Инспекцията по труда и неговите служители, като представители на контролен орган, правят проверки.

На гражданите на Несебър беше дадена възможността да изразят своята подкрепа в борбата със „сивата“ икономика чрез подписка, с която ще се инициират законодателни мерки, свързани с превенцията и ограничаването на недекларираната заетост в България.