УЧИЛИЩАТА В НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗАХА СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ХИВ – СПИН

По традиция училищата на територията на Община Несебър отбелязват Световния ден за борба с ХИВ – СПИН.

По повод 1 декември двете най-големи училища в община Несебър, СУ „Любен Каравелов“ и ПГТ „Иван Вазов“, организираха информационна кампания, чиято цел бе да запознае учениците с начините за предаване на болестта, нейното развитие и последствия върху човешкия живот и цялото общество.

Учениците от ПГТ,,Иван Вазов“ Слънчев бряг и тази година поставиха на своите съученици червена лентичка, символ на кампанията, изразяваща солидарност към хората, живеещи с ХИВ. На разположение на учащите се бяха предоставени брошури и материали с полезна информация относно рисковото поведение и превенцията на болестта. Учениците изготвиха презентации и табла по темата.

За поредна година и ученици, учители и служители в СУ ”Любен Каравелов” Несебър отбелязаха Световния ден за борба с ХИВ/СПИН. Тази година той бе под надслов „Промените се правят от общностите“.

Със съдействието на ученическите съвети, БМЧК и доброволци от Фондация „ Международна награда на херцога на Единбург – България“ бяха набелязани прояви в рамките на мащабна информационна кампания сред учениците от V до XII клас. Тя включваше оформянето на агитационни табла в класните стаи и фоайетата, провеждане на беседи и дискусии, раздаване на брошури, поставяне на червени панделки на реверите с посланието „Бъди съпричастен”.

Ученици от гимназиален етап на обучение представиха презентация пред по-малките ученици. От нея те разбраха, че ХИВ е вирус, който атакува имунната /защитна/ система на човека, така че тя не може да осигури защита на организма срещу болести и инфекции, че в превод от английски /HIV/ ХИВ означава „вирус на човешката имунна недостатъчност”, че СПИН се причинява от ХИВ. Запознаха се с основните пътища за предаване на инфекцията и начините за предпазване от нея, както и с необходимостта да се направи  тест за ХИВ, който обикновено установява с 99.9 % сигурност случаите на инфектиране. Научиха за съществуващите на този етап начини за лечение на СПИН и за необходимостта от подкрепа към хората, живеещи със заболяването.

По данни на световната здравна организация, 1,2 милиона души живеят с вируса  в Европа, а ¼ от тях не са наясно с ХИВ статуса си.