НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА НИКУЛДЕН

 

Съдбата на Несебър е неразривно свързана с морето. То е източник на препитание и сигурност през хилядолетната история на града. Затова датата, на която православната църква отбелязва деня на Св. Николай Чудотворец – закрилника на рибарите, е тачен, чакан и тържествено отбелязван във всеки несебърски дом.

Както всяка година в несебърския храм “Свето Успение Богородично“, по случай празника, бе отслужена литургия, последвана от литийно шествие и водосвет за здраве.

 

Традиционните за града тържества продължиха на площад „Месамбрия“, където отец Петър, свещеникът на несебърския храм, поздрави и благослови присъстващите. Той припомни накратко значимостта на великия чудотворец, отправи благопожелания към всички и поздрави имениците, сред които е и кметът Николай Димитров. Свещеникът припомни, че взаимната помощ, сплотеност и грижа между хората са ключа за преодоляване на всички препятствия и отправи молитва за сила и разум между човеците.

От името на кмета на Община Несебър Николай Димитров поздрав с пожелания за здраве, сили и успех отправи зам.кметът Виктор Борисов.

И тази година всички граждани, посетили събитието, можаха да опитат рибената чорба, с която общината традиционнo черпи за празника.

Тържествата продължиха с концерт на групата за градски песни „Блян“ към НЧ „Яна Лъскова-1905”, с ръководител Панайот Катрафилов.

В празничната вечер бе открита станалата вече ежегодна, тематична изложба  на несебърски художници. В експозицията бяха подредени творби на Албена Бояджиева, Георги Бояджиев, Соня Германова, Валя Георгиева, Радостина Христова и Румяна Йоргова. Иконопис, маслена и акварелна живопис и пластики бяха акцентите в изложбата, посветена на Никулден. Всичко, което е свързано с морето, неговите обитатели, вечния Несебър и неговите символи, присъстваха в авторските творби.

Свети Николай чудотворец е измежду най-почитаните светци. Храмовете с неговото име са най-много след тези на Христос и Богородица в Православния свят. Светецът е праобраз на Дядо Коледа – символ на щедростта и милосърдието.