НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА БАБИНДЕН

 

И тази година в Несебър бе отбелязан един от големите български народни празници – Бабинден.

Зареден с много положителна енергия празникът символизира надеждата за бъдещето и поколенческата приемственост, която народът ни тачи и следва. Бабинден е посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане и на младите булки и невестите, които са раждали.

Празникът започна от сградата на Община Несебър, където „бабите” бяха посрещнати от представители на общинска администрация и  продължи на площад „Жулиета Шишманова”. Там жените от Фолклорна формация „Българка“ към НЧ „Яна Лъскова – 1905“ и Тракийски клуб – Несебър пресъздадоха обичая „Бабуване“.

Ритуалите и традиционните за празника наричания донесоха много усмивки и настроение.“Колкото лесно се хлъзга този сапун толкова лесно да се раждат децата“- ориса „бабата“, след като по традиция ръцете и бяха измити със сапун. Издигайки мокри ръце към небето, тя благослови с думите: ”Колкото са пръските в небето – толкова деца да се родят“.

Пресъздаването на традиционните ритуали, свързани с обичаите за Бабинден, се редуваха с народни песни и танци в изпълнение на ФФ ”Българка”, ТС „Месамбрия“ към ООШИ – Несебър и преподавателката към класа по народно пеене при ООШИ Нели Танева и нейните ученички.

Обредите, съпътстващи празници като Бабинден са част от нематериалното културни наследство на народа ни. Подкрепяйки прояви, свързани с народната памет и традиции, Община Несебър се стреми да съхрани старите, изконно български обичаи, за да ги предаде на бъдещото поколение.

Бабинден е един от големите женски празници, който народният календар отбелязва с голяма почит. Неговите корени са назад в хилядолетията, когато славянските жени са изразявали своето преклонение към „ бабата“, която помага при появата на новия живот. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.