ДЕСЕТИ ЮБИЛЕЕН ПРАЗНИК НА МЛАДОТО ВИНО В С.ГЮЛЬОВЦА

Празникът Трифон Зарезан отново бе тържествено отбелязан в Община Несебър.

Село Гюльовца бе домакин на десетия юбилеен Празник на младото вино. Гости на честването бяха зам. кметовете Иван Гургов и Лазар Япаджиев. От името на кмета на общината Николай Димитров поздрав с пожелания за здраве, берекет и хубаво вино на трапезите отправи  г-н Гургов. Поздрав към жителите на селото направи и кметът на Гюльовца Жельо Желев.

Празникът в селото започна с ритуал по зарязване на лозята.

В традиционния конкурс за най-добро бяло и червено вино, организиран в Гюльовца, се включиха 18 майстори винари. Първенец в конкурса за най-добро червено вино тази година стана Милен Гроздев с подгласници  Алекси Василев и Илия Никитов съответно с второ и трето място. Сред майсторите на бяло вино първа награда получи Стою Киряков, второто място бе присъдено на Алекси Василев, а третото на Стойко Адамов.

За доброто настроение на празника се погрижиха Групата за автентичен фолклор и Самодеен танцов състав „Настроение“ към местното читалище „Светлина“, гостите от Група за автентичен фолклор „Здравец“ към пенсионерския клуб в гр.Поморие и изпълнителките на народни песни Даная Иванова и Галена Димова.

Традиционното за тази дата зарязване на лозята бе извършено и в Земеделска кооперация  „Несебър“. На място в лозовия масив молитва за благословение, добра реколта и хубаво вино отправи отец Петър от несебърския храм „Св. Успение Богородично“. Първи символичния жест на зарязването направиха Стайко Гургов – председател на кооперацията и зам. кметът на общината Лазар Япаджиев. В празника с програма, концерт и поздравления се включи Фолклорна формация „Българка“ към НЧ „Яна Лъскова-1905“.