НЕСЕБЪР ЗА ОСМИ ПОРЕДЕН ПЪТ ОТБЕЛЯЗА ПРАЗНИЦИТЕ НА ЛЮБОВТА И ВИНОТО

 

В дните около 14 февруари, когато се честват Трифон Зарезан – светецът на винарите и Св. Валентин – покровителят на влюбените, в община Несебър традиционно се провеждат празници, посветени на двете най-възпявани стихии – виното и любовта.

Те са неизменна част от културния календар на общината и са отражение на целенасочената и последователна политика, чрез която общинската управа се стреми да разкрие прелестите на града ни през зимния сезон. Започнали като дни, които да привлекат влюбени хора от всички краища на страната в най-романтичния град в България, Празниците на любовта и виното са вече чакан и желан повод за бягство и емоционално съпреживяване през уикенда.

И тази година Община Несебър бе подготвила разнообразна културна програма за гражданите и гостите си. За всички, решили да се потопят в празничната атмосфера на града имаше богат избор от събития на различна тематика.

Традиционната за празника изложба бе дело на „Дружеството на несебърските художници“. В романтичната обстановка на „Артиум“-център, любителите на изобразителното изкуство можаха да се насладят на картини, изпълнени в различни стилове и техники: живопис, графика, смесена, акварел.

За първи път тази година в празниците на общината се включи и читалище „Месемврия-2015“. В залата му бе представена книгата “Когато великани ходеха по земята“ на младия пловдивски автор Мартин Касабов. Тя съдържа 42 разказа, в които фантастичното ни припомня, че животът е по-абсурден от въображението и край нас бродят сюжетите на непознати емоции, чувства и представи, а обичта има много проявления.

Не по-малък интерес предизвика постановката „Боси в парка“ по Нийл Саймън, която Общинският театър представи специално за празника. Комедията бе поставена под режисурата на Димитър Еленов с участието на любими местни театрали. Прочутата бродуейска постановка, посветена на абсурдната любов, внушава на публиката по един неподражаем начин, че трябва да продължаваме да се обичаме въпреки всичко.

В празничната програма на общината се включиха квартет ”New wave”, трио „Аш‘‘ и солистите към ОДК-Несебър Християна Петкова, Христо Банков, Александра Бойчева и Лъчезара Раднева, с ръководител Димитър Йорданов.