НЕСЕБЪР ДОКОСНА ЗЕМЯТА НА КУКЕРИТЕ

По повод един от най- българските празници – Сирни заговезни Сдружението на творците и занаятчиите в община Несебър, организира своите приятели и симпатизанти на невероятно, емоционално приключение – еднодневно посещение на кукерски фестивал „Кукерландия” в гр.Ямбол.
Фестивалът „Кукерландия“ е едно истинско, невероятно, пъстрото и оглушително зрелище, зареждащо ни с национална гордост и български дух. Събитието показва съхранените древни кукерски традиции по този край и носи енергиен заряд за всеки, който е станал част от празника.
В българския фолклор кукерските игри целят, чрез специални магически танци и страшни маски, да уплаши и прогонени завинаги злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата стопанска година. Танцът на маскираните мъже е мистично единство на ритъм, звуци и цветове. Мъжете се движат в специална стъпка, носят впечатляващи маски и уникални костюми и изпълват въздуха със звуци от стотици чанове и звънци, шепнейки заклинания за плодородие. Гледката на мистичните и величествени маски,звуците на хилядите медни звънци е едно незабравимо изживяване, което трудно се описва с думи.


Децата на Несебър, посетили фестивала с над двадесетгодишна история, получиха подарък- ръчно изработени кукерски маски, сътворени от сръчните ръце на членовете на Сдружението. По този начин те се докоснаха и усетиха същността на кукерските обичаи и тяхната непреходна стойност в нашия фолклор и национална същност. Със своята инициатива Сдружението даде възможност на много наши съграждани от различни възрасти шанса да се докоснат до автентичния дух на празника и да се запознаят с многообразието от уникални костюми и маски, с които нашия народ отбелязва един от най-пъстрите си и красиви празници – Сирни заговезни.
За следващата година Сдружението на творците и занаятчиите възнамерява да вземе активно участие във фестивала.
Тазгодишното гостуване на групата от Несебър бе проведено с моралната подкрепа на общината.