ОБЩИНА НЕСЕБЪР ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА ОТБЕЛЯЗА БАБА МАРТА И СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ

 

Община Несебър за седма поредна година отбеляза Празника на мартеницата. Събитието се състоя в салона на читалище „Яна Лъскова“  днес, когато отбелязваме уникалния български празник Баба Марта. Културната проява се провежда по линия на инициативата „Да съхраним изконните български традиции“, в основата на която е кметът на общината Николай Димитров. Тази година честването бе допълнено с традиционния за Сирни заговезни маскарад, който читалището ежегодно организира. Съвпадането на двете дати от празничния фолклорен календар създаде неповторимо настроение сред публиката.

Тържествата започнаха с поздравление от кмета Николай Димитров, който  приветства присъстващите с двата празника-Баба Марта и Сирни заговезни. Той връчи грамотите за най-красива мартеница, като благодари на участниците в конкурса, вложили много усърдие в изработването на изящните и красиви творби, съхраняващи и показващи българщината чрез високото си художествено майсторство. В словото си г-н Димитров подчерта, че несебърската общественост е обединена както в трудностите, така и в празниците, а инициативи като  тази дават тласък на националното ни самочувствие и воля да изявяваме нашите традиционни ценности, национални символи и богатство, както и да съхраняваме своята идентичност.

И тази година участниците в конкурса за най-красива мартеница бяха измайсторили уникални по своята същност, послание и фантазия произведения.

В празника с много естетика се включи и ОДК-Несебър, чието произведение, изработено с помощта на децата, бе наистина впечатляващо. В изложбата с оригиналност и прецизност изпъкваха композициите, изработени от сръчните ръце на жените от село Паницово и Сдружението на занаятчиите и творците. Представителките на пенсионерския клуб на с. Кошарица наистина омагьосаха със своята композиция, изобразяваща селски мегдан.С много оригинални бяха направените и мартениците, представени от НЧ „Пробуда“ гр. Свети Влас и Пенсионерски клуб – Оризаре. Не по-малко интересни и впечатляващи бяха и произведенията на другите участници, представящи традиционно изработени от вълнени и памучни конци мартеници.

Всяка година все повече граждани от цялата община, обществени организации, клубове, детски градини, училища и сдружения се включват в инициативата.


Грамоти за участието си в конкурса получиха пенсионерските клубове в градовете Свети Влас, Несебър–нова част, и селата Кошарица, , Оризаре, Тънково,  к.к. „Слънчев бряг”, НЧ „Г. С. Раковски 2013” – с. Раковсково, Демократичен съюз на жените – град Несебър, Сдружението на занаятчиите и творците в община Несебър, НЧ „Пробуда-1938“ – Свети Влас, ОДК – Несебър, ОУ „Г. С. Раковски“- с. Оризаре, НЧ „Пробуда 2016“ – с. Баня, Тракийско дружество гр. Несебър, както и жителите на с. Приселци и с. Паницово, НЧ „Светлина“ –Гюльовца, НЧ „Месемврич-2015“Несебър и ДГ „Детски свят“- Кошарица.

В допълнение към празничната програма тази година многобройната публика бе зарадвана от традиционния за Сирни заговезни маскарад в читалище „Яна Лъскова“ Деца и възрастни, преобразени като любими филмови и приказни персонажи, изпъстриха сцената на читалището.

В цветна палитра от оригинални костюми публиката видя познати и непознати герои и феи от безкрайния свят на въображението.

Сирни Заговезни е един от най-почитаните от народа ни зимно-пролетни празници. На този ден от векове тачим древните обичаи да се маскираме, да си прощаваме, да запалваме огън и да пропъждаме злите сили от себе си, да се помолим за здраве и берекет.

В поздравителния концерт по случай празниците участие взеха: Персияна Янулова от ДТС към НЧ „Яна Лъскова“-Несебър, ФГ „Магия“ и фолклорен ансамбъл към НЧ „Светлина“-Кошарица, Певческа група „Морски бриз“ към Пенсионерски клуб Несебър- нова част и солистките към ДВГ „Сюрприз“ Симона Апостолова и Николета Белчева.