СУ„ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“-НЕСЕБЪР ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА ПАТРОННИЯ СИ ПРАЗНИК

 

Днес СУ „Любен Каравелов“ отбеляза патронния си празник за 138-ми път. На 2-ри март, ден  преди националния празник на България, най-голямото училище  в община Несебър чества своя патрон и отдава почит на видния български будител, писател и революционер Любен Каравелов. На днешния ден бе отбелязано и още едно важно събитие в училищния  живот – 10 години от създаването на фолклорна група „Незабравка” с ръководител Андиопа Цветкова и хореограф Десислава Червенкова.

Концертът по случай празника на  СУ „Любен Каравелов“ препълни салона на читалище „Яна Лъскова-1905“. На тържественото честване присъства кметът на Община Несебър Николай Димитров.

Проявата традиционно започна с  посрещане на училищното знаме.

В поздравителното си слово към присъстващите ученици, родители и преподаватели, градоначалникът подчерта ролята на местната образователна институция за обучението и възпитанието на децата. Той заяви, че вниманието, което общината отделя за развитието на училищата на територията си  е неотменен ангажимент и грижата за децата и тяхното образование е основен приоритет на общинската политика. Кметът Димитров обяви, че в скоро време ще започнат дейности по саниране и ремонт на филиала на СУ  „Любен Каравелов“ в Стария Несебър.

В своята реч Тодорка Станелова – директор на училището, се обърна към присъстващите като подчерта, че днешният празник е най-значимият и най-вълнуващият за училището, защото е повод не само за равносметка и вглеждане в историята, но и за поглед в бъдещето. Г-жа Станелова изтъкна, че повече от столетие училището гради заслужен авторитет на средище, осигуряващо качествено образование на младите хора и възпитаващо достойни граждани на България. Благодарение на усилията на поколения учители и ученици тук успешно се съчетават традиции и новаторство, възрожденско преклонение към знанието и стремеж към осигуряване на нови хоризонти и възможности.

В празничната програма се редуваха стихове, песни, танци и скечове, изпълнени от талантливи възпитаници на образователната институция.

В емоционалния концерт участие взеха: Фолклорна група „Незабравка“; Клуб  „Аз съм българче“ и „Сцена“, с ръководители Наталия Антонова и Пенка Ганчева;  Вокална група „Славееви гласове“, с ръководител Руска Узунова; Студио „Таланти“, с ръководител Петко Божилов.  Мултимедийните презентации, съпътстващи поетично-музикалната програма, бяха дело на бившите „незабравки” Миглена Червенкова, Ина Добрева и София Сотирова, по стихове на Ивелина Радионова, Васка Мадарова и Яна Кременска.