С РАЗНООБРАЗНИ ПРОЯВИ В СУ ”ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ” – НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗАХА ДЕНЯТ НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

Всяка последна сряда на м. февруари учениците носят дрехи в розов цвят, чрез които изразяват своята позиция за неприемане на тормоза в училище.

Денят се отбелязва от 2007 г. като протест срещу инцидент в едно канадско училище, при който е осъществен тормоз върху ученик дошъл на откриването на учебната година с розово поло. На следващия ден двама негови съученици решават да купят и разпространят 50 розови тениски в подкрепа на тормозения съученик. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява последната сряда на февруари за ден срещу тормоза в училище. Скоро  инициативата се подема от хиляди училища по целия свят, а в България се отбелязва от 2012 г.

         Няколко поредни години учениците от СУ ”Любен Каравелов” – Несебър се включват активно в подкрепа на  кампанията, като с различни инициативи  ясно заявяват „Не на тормоза в училище, бъди толерантен”.  Във фоайето на училището учениците от V б клас  експонираха оригинално дърво с послания срещу тормоза над съученици.  Учениците от различни възрасти закичиха розови панделки и сърца, чрез които изразиха своята съпричастност в борбата с училищния тормоз и неговите жертви, направиха и постери, посветени на актуалната тема. Розови балони с послания за разбирателство и толерантност си размениха ученици от II а, II г и VI а клас. „Прегръдка, а не тормоз” бе посланието на несебърските  ученици в деня на розовата фланелка.

В часовете на класа сред учениците бяха проведени анкети с въпроси относно тормоза в училище, както и беседи, касаещи агресията сред учащите се.