В СУ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“ – НЕСЕБЪР СЕ ПРОВЕДОХА ДЗИ СЛЕД 12 КЛАС, СЛЕДВА НВО ЗА СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ

53 зрелостници се явиха на Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) след завършен 12 клас.
В задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература, не бяха включени въпроси, свързани с лириката на Вапцаров, както и с „Железния светилник“ на Талев и „Тютюн“ на Димов. Изпитът по история и цивилизация не включваше теми след Първата световна война. От изпита по физика и астрономия отпадна всичко след елементарните частици, а от изпита по география и икономика – северните региони. Учениците бяха уведомени със служебна бележка за допускане по електронен път до 29 май.
Началото на изпитите бе в 9 часа. Организацията им беше съобразена с необходимите противоепидемични мерки, а в сградата на училището бяха отворени няколко входа. Допускаха се само здрави ученици и квестори, снабдени с необходимите предпазни средства. В класните стаи влизаха по 9 души, като отстоянието между всеки бе 2 метра във всяка посока, а всички повърхности, коридорите и санитарните помещения бяха обработват с дезинфектанти.
125 са седмокласниците, подлежащи на Национално външно оценяване (НВО). Те ще се явят на изпит по български език и литература на 15 юни, а по математика – на 17 юни. Отпада НВО по английски език. По български няма да има въпроси със сложно съставно и сложно-смесено изречение, както и теми от „Бай Ганьо пътува“ на Алеко Константинов., „Неразделни“ на Пенчо Славейков, „Заточеници“ на Пейо Яворов, „По жътва“ на Елин Пелин и „По жицата“ на Йордан Йовков. По математика няма да има неравенства и успоредници.
За предстоящото национално външно оценяване на седмокласниците ще бъдат приложени същите противоепидемични мерки.