ПРОДЪЛЖАВА ПРЕВАНТИВНОТО ТЕСТВАНЕ ЗА COVID-19 В ОБЩИНА НЕСЕБЪР

 

Акцията по превантивното тестване на граждани в община Несебър за COVID-19 продължава.

Целта е да се обхванат групите на здравните работници, имащи контакт с пациенти, общински служители, работещи с клиенти, персонал на хотелски комплекси, както полицейски служители и работници в супермаркети, за да се предотврати риска от заразяване на туристи и гости на общината.

Изследвани с приоритет ще бъдат персоналът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция и Центъра за обществена подкрепа, тъй като отварят врати за работа с потребители, както и персоналът на Домашния социален патронаж.

Провеждането на скрининг на населението на община Несебър е част от мащабно „Трансверзално проучване за серопозитивност на населението на Бургаска област за COVID-19”, осъществявано под ръководството на Медицинския факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и под контрола на РЗИ – Бургас.

Изследванията ще обхванат 200 човека, като те ще бъдат тествани чрез автоматичен серологичен имунотест за едновременно определяне на IgM и IgG антитела. Това ще установи дали са вирусоносители и ще се направи представителна извадка относно заболеваемостта на територията на общината.

Пробите се събират в Здравната къща и ще бъдат изследвани в една от специализираните лаборатории. Тестовете са осигурени от РЗИ – Бургас.

Изследването стартира от понеделник и ще продължи до четвъртък включително, а лицата, които подлежат на тестване са посочени от техните работодатели.