УЧЕНИЦИТЕ НА СУ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“ – НЕСЕБЪР НА ВТОРО МЯСТО ПО СПЕЧЕЛЕНИ МЕДАЛИ ОТ ЕЗИКОВИ ОЛИМПИАДИ

 

Възпитаниците на СУ „Любен Каравелов“ в Несебър се справят успешно в езикови олимпиади. Училището е второ по резултат в областта на състезанията по английски език, като отстъпва първото място на профилираната езикова гимназия „Гео Милев“ в областния център Бургас.

През последните няколко учебни години СУ „Любен Каравелов“ има изключително висок успех на езиковите олимпиади.

На 27 юни възпитаник на образователната институция се яви на националния кръг на олимпиадата по руски език.

През тази учебна година учениците постигнаха  много добри резултати  и на олимпиадата по история и география, като част от тях заеха първите места.

Други успехи, с които училището се гордее, са на ученичка от 5 клас, представила се блестящо на Областния кръг на олимпиадата по математика, завоювайки пълен брой точки. Други две петокласнички останаха само на две точки от победителя в Областния кръг на олимпиадата по български език и литература.

От няколко години несебърското училище домакинства една от най- ярките прояви за деца с математически заложби. Международното състезание  “Mатематика без граници” се провежда под патронажа на кмета на община Несебър Николай Димитров, а във форума по традиция участие записват деца от около15 държави.

През това лято математическата надпревара ще се проведе отново, но само с българско участие. Причината е невъзможността за организиране на международна проява от подобен мащаб предвид мерките, целящи ограничаване разпространението на COVID-19.

Сменя се и месецът на провеждане на състезанието, което до сега се организираше в началото на юли. Тази година то ще се проведе през август.

Плановете са индивидуалният финал да бъде в два дни – 16 и 17 август, като разпределението на класовете ще зависи от броя на участниците. Право на участие имат всички златни медалисти от индивидуалния финал през миналата година, както и отличените на математическия форум в отборните надпревари. До края на месец юни пък трябваше да бъдат получени всички заявки за участие. СУ „Любен Каравелов“- Несебър, всяка година излъчва състезатели, които също се включат в математическата надпревара.

През миналата година „Математика без граници“ събра над 1 200 участници от Азербайджан, България, Виетнам, Иран, Казахстан, Киргизстан, Македония, Малта, Русия и други.

За първа година несебърското училище участва и в конкурса за Международната награда на херцога на Единбург – България, сподели още Тодорка Желязкова – директор на СУ „Любен Каравелов“. Пет деца от 10 и 11 клас са избрали да представят социални проекти, насочени към доброволчеството, творческите умения и физическата активност.

„Вярваме в нашите деца. Сигурно сме, че на Международното състезание „Математика без граници“ ще се представят прекрасно. Не само учениците, но и учителите, които ги подкрепят, също заслужават адмирации. Това е сложна дейност, която създава много добра връзка между учителите и учениците. И тази връзка не бива никога да се губи“, допълни директорът на СУ „Любен Каравелов“.