ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“ – НЕСЕБЪР НА НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА ОЛИМПИАДАТА ПО РУСКИ ЕЗИК

 

През изминалата 2019/2020 учебна година СУ „Любен Каравелов“ – гр. Несебър за първи път се включи в модул „Осигуряване на обучение за талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади“ от Националната програма „Ученически олимпиади и състезания“ на МОН. Петима ученици от 9 клас имаха възможността за допълнително обучение под ръководството на главния учител по руски език Ирена Божилова, като заедно с това бяха създадени и условия за техни изяви на различни национални и международни олимпиади и състезания.

Учениците бяха обучавани в рамките на 60 учебни часа два пъти седмично и това даде своите отлични резултати. След участие в областния кръг на Олимпиадата по руски език, до национален кръг бяха допуснати четирима участници, като всеки един от тях имаше реалните шансове за призово класиране.

Тази година Националният кръг на олимпиадата по руски език се проведе на 27 юни в условията на извънредна епидемична обстановка. За учениците, преминали и през дистанционна форма на обучение, той беше предизвикателство, с което те се справиха повече от успешно. Таисия Зенкович от 9в клас се представи отлично и спечели първото място в тази възрастова група с 59 точки. Мария Шатрова и Ангелина Панфилова от 9б клас получиха съответно 56 и 55 точки, което им отреди четвърто и пето място сред 31 деветокласници от цялата страна, които се състезаваха на национално ниво.  Достойно се представи и Валерия Солодова от същия клас с 51 точки.

Отличните резултати на четирите участнички в проекта провокираха интерес от страна на техни съученици, които изявиха желание да се включат през следващата учебна година в подобни инициативи, за да имат  възможността за изява.

Освен учениците от проекта, в националната олимпиада се включиха и участници, които не са били обхванати в него. Мартин Петков от 9а клас е с 54 точки, което е 7 място. От 10 клас – двама ученици – Милена Чичканова и Камила Брагина  и от 11 клас – Полина Бутова,  също се представиха много добре.