МАЛКИ МАТЕМАТИЦИ ОТ БЪЛГАРИЯ ПРЕМЕРИХА СИЛИ И ЗНАНИЯ НА ТУРНИРА „МАТЕМАТИКА БЕЗ ГРАНИЦИ“ В НЕСЕБЪР

 

За седма поредна година Община Несебър бе домакин на финала на турнира „Математика без граници“, който се провежда под патронажа на кмета Николай Димитров. В състезанието участие взеха 690 ученици от 1 до 12 клас от цялата страна.

Финалът на математическата надпревара, който до миналата година беше с международно участие, за първи път се проведе на национално ниво, заради извънредните обстоятелства около разпространението на COVID-19.

Седмият финал се състоя и в още 16 страни на света – Австралия, Азербайджан, Виетнам, Естония, Казахстан, Македония, Малта, Нигерия, Румъния, Русия, Словения, Турция, Тайван, Узбекистан, Украйна и Филипините.

Началото на финалния кръг от турнира в Несебър бе дадено на 16 август в двора на СУ „Любен Каравелов“, като церемонията за старта откри заместник-кметът Иван Гургов. Той поздрави младите български математици от името на кмета на община Несебър и им пожела здраве, успех и дръзновение.

Най-добре представилите се в турнира бяха наградени на специална церемония, провела се в двора на СУ“Любен Каравелов“.

От името на градоначалника, зам.-кметът Иван Гургов връчи Купата на кмета и грамота на първенеца от надпреварата в Несебър – младия математик Светослав Дариел Арабов от Варна.

За организационната и мотивиращата си роля в успешното провеждане на седмия турнир“Математика без граници“ г-н Гургов връчи грамота и плакет на учителката от СУ “Свети Патриарх Евтимий“- Пловдив, Валя Георгиева.

От представителите на СУ„Любен Каравелов“ – Несебър, отличена със златен  медал беше Мая Минкова от пети клас .

 

Турнирът за първи път излъчи и своите легенди – носителите на купи от три поредни издания и участници във финал 2020.

Проф. Минко Балкански връчи награди на първите легенди на турнира:

Йоан Найденов Найденов от Враца/София, 2019 (златна купа), 2018 (златна), 2017 (златна), 2016 (златна), 2015 (златна)

Мария Касия Людмилова Петрова от София, 2019 (сребърна),  2018 (бронзова), 2017 (златна), 2016 (бронзова)

Ясен Пламенов Пенчев от Габрово, 2019 (сребърна), 2018 (златна), 2017 (златна)

Валентин Николаев Филипов от Плевен, 2019 (сребърна), 2018 (бронзова), 2016 (бронзова).

Организатори на турнира са Фондация „Математика без граници”- България, Научно-образователен център „Innovation” – Казахстан със съдействието на община Несебър и СУ „Любен Каравелов” – Несебър.