ДВОЕН УСПЕХ ЗА ОУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” -РАВДА

Училището в Равда се сдоби със сертификат от „Еко-училища Toyota- биоразнообразие” за изключителен принос към проекта „The Great Plant Hunt” като един от най-успешните български училищни проекти и публикуван в световния сайт Exposure: The great plant hunt Bulgaria on Exposure .

В класацията на движение „Син флаг” ОУ „Св. св. Кирил и Методий” с. Равда е сред първите 20 учебни заведения с най-много точки, за най-пълноценно изпълнение на стъпките по проекта, спазвайки поставените срокове.

За втора поредна година  учениците от трети клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – село Равда, с класен ръководител Марина Янкова, участваха в проекта „Големият лов на растения” с изпълнението на творчески задачи. Годината беше трудна заради ограниченията и промяната в начина  на живот и работа, но всички положиха усилия, ентусиазъм и активност, за да може работата по проекта да продължи.

С подкрепата на училищното ръководство и родителите, прогресът за екологичното възпитание на учениците е впечатляващ.

Успешната работа на учениците от Равда, осъществявана с любезното съдействие на ръководството на Община Несебър, се дължи и на богатата с наръчници, идеи и дейности библиотека на сайта и възможността за обогатяване и практическо приложение на придобитите опит и знания.

За периода на проекта през учебната 2019/2020 г. учениците изработиха:

  • Богато илюстрирана карта на двора на училището с описани в нея всички растителни видове. За да бъдат коректно попълнени данните в картата, съдействие оказа г-н Димитър Козаров – доктор на биологичните науки.
  • Отново поставиха къщички за птици с хранилки на дърветата в двора.
  • „Осиновиха” дърво от двора на училището. Това изключително допадна на третокласниците и те с ентусиазъм се срещнаха и разговаряха за растителните видове в двора с инж. Козаров. За целта бяха изработени табелки с наименованията на дърветата и кратка информация за тях- единият е застрашен от изчезване вид – Атласки кедър (Cedrus atlantica). Всеки ученик, с помощта на родителя и учителя, изготви план как ще се грижи за дървото и каква лична отговорност ще поеме, за да може след време други деца да се подслонят под сянката му и да прочетат табелата: „Дървото е отгледано от трети клас, випуск 2017-2021 г.”

Работата на учениците и техния класен ръководител и тази година беше отличена със Сертификат от „Еко-училища Toyota –  биоразнообразие” за изключителен принос към проекта „The Great Plant Hunt” като един от най-успешните български училищни проекти. Той е публикуван в световния сайт Exposure: The great plant hunt Bulgaria on Exposure с дейността „Да осиновим дърво”.

В началото на проекта бе обявен конкурс за най-активните участници, които стриктно са последвали указанията и процедурата на проекта и са докладвали пълноценно по всички негови стъпки.  Оценката е направена на базата на 6 критерия.

Училището в Равда е сред първите 20 учебни заведения с най-много точки за най-пълноценно изпълнение на стъпките по проекта, спазвайки поставените срокове. Информацията за отличените е достъпна не само в рамките на мрежата на българските учебни заведения, но и в международната общност на проекта.

Проектът „Големият лов на растения” е съвместна инициатива на  Toyota Motor Europe (www.toyotafund.eu) и  Фондацията за екологично образование (www.fee.global), като в България той се управлява за поредна година от Българско Движение „Син флаг” ( http://www.blueflag.bg ).