В НЕСЕБЪР БЕ ПРОВЕДЕНО ДЪРЖАВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ПОДВОДЕН РИБОЛОВ

 

Несебър бе домакин на 52-рото Държавно първенство по подводен риболов на Българската федерация по подводни спортове. Това стана възможно благодарение на финансовата и логистична подкрепа на Община Несебър. В организацията на събитието, освен представители на БФПС, се включиха и двата местни спортни клуба – „Спортен клуб по водни спортове Месембрия“ и „Спортен клуб по подводен риболов Несебър“.

 

В първенството участие взеха девет клуба:

„Марлин“  – гр. Приморско

„Черноморец“ – гр. Бургас

„Портус Кария“ – гр. Шабла

„Месембрия“ – гр. Несебър

„Несебър“ – гр. Несебър

„Истрос“ – гр. София

КПСД – гр. Варна

КВС „Варна“  – гр. Варна

„Свети Никола“ – гр. София

      Първенството бе открито от кмета на община Несебър г-н Николай Димитров, който приветства състезателите благодари им, че са уважили нашия град  и им пожела да се завърнат на брега живи и здрави и с богат улов. Главният съдия Нелко Йорданов от Шабла разясни зоната и правилата на участниците. Президентът на федерацията и отговорник на първенството Марио Христов от Варна внесе последни разяснения и напътствия за безопасността на участниците.

Всеки клуб участва с отбор от четиримата си най-добри състезатели, разделени по двойки. Всяка двойка разполагаше със собствен плавателен съд за неограничено придвижване в състезателната акватория. Първенството се проведе в два дни 5 и 6 септември. Първия състезателен ден, поради силния северен вятър, бе дадена по- прикритата от стихиите състезателната зона около село Равда с граници: яхтеното пристанище Несебър и пристанището на Ахелой. За втория състезателен ден бе ред на зоната около Несебър, сключена между южния край на плажа на Слънчев бряг и старото пристанище на града.

Въпреки мътната вода и в двата състезателни дни, участниците се завърнаха на брега с богат улов от платерини, кефали, морски врани и лабриди. Изходната точка бе Общинското пристанище на Несебър.

След претеглянето на улова и пресмятането на сбора на точките от двата дни станаха ясни и победителите.

След невероятно представяне безапелационно първото място в отборното класиране зае отборът на „Черноморец“ – гр. Бургас с 520,92 точки.

На второ място, след много силен втори състезателен ден, се нареди местният  отбор „Месембрия“ с 318,13 точки

Третото място зае отборът на „Портус Кария“ – гр. Шабла с 285,71 точки

Само 0,9 точки не достигнаха на момчетата от другия местен отбор „Несебър“ да се преборят за бронза и те заеха четвъртото място с 284,8 точки.

По-нататък класирането е както следва: пети „МАРЛИН“ с 269,01 точки, шести КВС „Варна“ с 181,81 точки, седми КПСД с 93,08 точки, осми „Свети Никола“ с 87,74 точки и девети „Истрос“ с 56,82 точки.

В индивидуалното класиране победител стана носителят на купа „България“ за последните две години и водач в тазгодишната ранглиста Анастас Бъчваров от Приморско с 174.52 точки, втори остана Николай Танев от Бургас с 160.88 точки и трети Валентин Люцканов също от отбора на бургазлии с 154.69 точки.

В челната десетка намериха място пет състезатели на местните клубове:

Сотир Наумов –  пети;

Мирослав Димитров- шести;

Веселин Томов- осми;

Димитър Катрафилов – девети;

Мирослав Илчев- десети.