ФЕСТИВАЛЪТ „ЕСЕН В НЕСЕБЪР“ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ОЖИВИ ПЛОЩАД „ЖУЛИЕТА ШИШМАНОВА“

 

Най-младият фестивал в културния календар на града – „Есен в Несебър“ събра за трета поредна година  жители и гости пред сцената на Артиум център.

Празникът е посветен на настъпващия сезон на изобилие от плодове и мека топлина, на есенни багри и краски, на споделени мигове под нежните лъчи на отиващото си лято. В тези дни, когато градът традиционно се подготвя за  отмора от летните месеци, Община Несебър организира „Есен в Несебър“, за да привлече публика от местни хора и гости и да създаде дух на празнично единство в душите и сърцата на всички, решили да посветят време и да отдадат почит на плодовете на земята. Това е едно от събитията, чиято цел е да удължи туристическия сезон, като привлече гости именно в тези последни дни на лятото чрез поредица от музикални изяви на местни групи и формации.

И тази година“Есен в Несебър“ бе отбелязан с богата културна програма и много забавления за най- малките.

В продължение на три дни сцената на площад „Жулиета Шишманова“ бе огласяна от концертите на самодейни групи от Несебър и съставните селища на общината: Фолклорна група „Раковчанка“ към НЧ „Г. С. Раковски – 2013“ – с. Раковсково; ФФ „Българка“ към НЧ „Яна Лъскова – 1905“, гр. Несебър; ФФ „Македонка“ към НЧ „Яна Лъскова – 1905“, гр. Несебър; Петя Димитрова солистка към НЧ „Зора-1928“-с. Оризаре; Певческа група за автентичен фолклор към пенсионерския клуб в с.Тънково и народната певица Нели Танев към ООШИ-Несебър.

Малките изпълнители на български фолклор от ВГ „Морски звездички“ към ОДК-Несебър,  които  също бяха част от празничната програма, стоплиха сърцата на публиката с талантливите си изяви.

Tази година, в празничните дни на площада, бе организирана и народна хоротека, която събра малки и големи на кръшни хора.

Във фестивалната програма бе отделено специално внимание на децата. За тях Община Несебър и кафе-сладкарница „FUNтазираМ“ бяха организирали много весели игри, водени от професионални аниматори. Топлите слънчеви дни и многобройните забавления събраха на площада деца, жадни за игри и надпревара за награди.

Граждани, привлечени от музика и детски глъч, се стекоха за да отбележат сезона на изобилието, пресъздаден чрез есенния фестивал на Несебър.