ОТКРИТ УРОК ПО МУЗИКА В АРТИУМ ЦЕНТЪР

По случай Международния ден на музиката и поезията, в Артиум център бе организиран открит урок за учениците от 5 „в“ клас към СУ „Любен Каравелов“ на тема: „Медни духови инструменти“.
Той бе проведен от Денис Гонсалвеш, възпитаник на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. От него децата научиха за произхода на медните духови инструменти и получиха полезна информация за развитието им през вековете и за техните прототипи.


Учениците имаха възможността да се запознаят с малка част от медните духови инструменти, да чуят на живо тяхното звучене, да разберат, че музиката възпитава, става средство за общуване, споделяне и преживяване, а музикалните инструменти, с тяхната неповторимост, добавят нов тон към изразителността на човешкия глас. Те символизират хармонията на природата и ритъма на живота.


Основните инструменти, които г-н Гонсалвеш демонстрира бяха: туба, баритон хорн, алтхорн, валдхорна, флюгелхорн и тромпет. Всички те са придобити за нуждите на новосъздаващия се духов оркестър към Община Несебър.
За да онагледи и покаже звученето на всеки от тях лекторът изпълни откъси от популярната песен „Хавана“.