НЕСЕБЪР ДОМАКИНСТВА ОБУЧИТЕЛЕН ФОРУМ НА ИНСТИТУТА ЗА ПУБЛИЧНА ПОЛИТИКА И ФОНДАЦИЯ „ХАНС ЗАЙДЕЛ“

За четвърта поредна година Институтът за публична политика, със съдействието на Фондация „Ханс Зайдел“, проведе в Несебър специализирано обучение по публични политики за служители на държавната администрация, представители на различни министерства. Тази година общата тема на обучителната програма беше „Бъдещето на Европа. Съвременни предизвикателства пред публичните администрации на страните-членки на ЕС“.

Семинарът бе открит от доц. д-р Здравко Попов, президент на Института за публична политика и д-р Клаус Физингер, директор на Фондация „Ханс Зайдел“ за Югоизточна Европа. Гост на събитието бе кметът на община Несебър г-н Николай Димитров, който отправи приветствие към участниците с пожелание за ползотворна работа.

В периода на обучението висококвалифицирани лектори на Института за публична политика и водещи специалисти по въпросите на  дипломацията, управлението, комуникациите, от университети и институти дискутираха с участниците по теми като: Вербалните и дигитални инструменти, свързани с откриване и неутрализиране на фалшиви новини; Системи за управление за борба с подкупването; Медиите и публичната администрация; Предизвикателствата при прехода от бюрокрация към алгокрация; Европейската прокуратура; Публичната политика на Европейския съюз и др. Подобна програма Институтът за публична политика предлага и в още пет балкански държави: Черна гора, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Албания и Косово.

По предложение на кмета на Несебър Николай Димитров в обучителния курс за втора поредна година бе включена и културна програма, позволяваща на участниците да се запознаят обстойно с античните и средновековни забележителности на град Несебър. Организаторите на обучението благодариха на Община Несебър и нейния кмет от името на всички гости и участници за предоставената възможност.

Провеждането в град Несебър на обучителната програма по публични политики за държавната администрация се превърна в традиция и организаторите от Института за публична политика и Фондация „Ханс Зайдел“ потвърдиха намерението си да продължават да я реализират и развиват на територията на Община Несебър и в бъдеще.