ИЗЛОЖБА НА АКВАРЕЛИ НА ЧУДОМИР В АРТИУМ ЦЕНТЪР

В Артиум център, по случай 130 години от раждането на Чудомир, бе представена изложбата „Нашенци”, съдържаща репродукции от произведения от последната експозиция на автора, подредена от него самия като своеобразна творческа равносметка на живота му. В изложбата са включени 34 копия от Чудомирови акварели.

Експозицията бе открита от Денис Гонсалвеш и Златин Чаушев, които запознаха публиката с творчеството на Димитър Чорбаджийски – Чудомир.

„Напразни останаха усилията на претенциозната ни критика да принизят творчеството на Чудомир до „ниска литература, повърхностна и анекдотична, извън принципите на социалистическия реализъм“. Народът оцени изключителната пъстрота, жизненост, искреност и безподобен хумор в разказите му и превърна автора в един от своите любими писатели. Със същата сила на внушението Чудомир не само описа, но и изрисува „нашенците“. Цяла България – бедна, провинциална, прашна и кална, между двете световни войни, е в тези разкази и рисунки“, каза Златин Чаушев.

Народопсихолог, краевед, преподавател по рисуване, журналист, редактор, общественик, той е уникален преди всичко с дарбите си и на писател, и на художник.

Наричан приживе от многобройните си приятели и познати „Чудото“, той е наистина неповторимо явление в културата на България.

Чудомир е автор на повече от 2500 карикатури, ескизи, скици, портрети, композиции, а великолепните му хумористични разкази и фейлетони, издадени от него в пет сборника и преиздавани повече от 60 пъти, десетилетия наред са разсмивали и ободрявали цяла България, бидейки двете страни на удивително единен и цялостен художествен свят.

За целия си творчески път Чудомир прави 4 самостоятелни изложби.

Експозицията в Несебър ще бъде отворена за посещение до 20 октомври включително от 12 до 22 часа всеки ден.