КМЕТЪТ НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ ДАРИ КНИГИ НА НЕСЕБЪРСКИ КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНИ ИНСТИТУЦИИ

 

В навечерието на Деня на народните будители кметът на община Несебър Николай Димитров дари книга на СУ „Любен Каравелов“. Така той се включи в националната кампания „Купи 1 книга. Дари я на своето училище“, която бе инициирана от Асоциация „Българска книга“ и подкрепена от Министерство на образованието и науката.

 

Кметът Димитров предаде книгата на директорката на СУ „Любен Каравелов“ Ирина Велкова. Заглавието, което градоначалникът дари – „Граф Монте Кристо“, е любимо негово произведение и е предназначено за библиотеката на училището, където, по призива на кампанията, са събрани повече от 400 нови книги.

Г-н Димитров и г-жа Велкова обсъдиха и въпроси, касаещи подготовката на училището за зимния сезон, организацията на обучителния процес, мерките за предпазване от разпространение на COVID-19 и готовността на учебното заведение да премине на дистанционно обучение.

Книги кметът Димитров дари и на Артиум център.Те са предназначени за новата градска библиотека, която ще заработи към институцията. В момента се събира библиотечен фонд и всеки, който желае може да се включи в обогатяването му. В Артиум център ще има и електронна библиотека.

По рано през месеца книги на СУ „Любен Каравелов“ дари и известният професор Иван Гаврилов – един от водещите български онколози.

Дарените произведения са с патриотична тематика и разкриват важни факти от българската история – “Нови документи за издирването и следствието срещу Васил Левски и участниците в Арабаконашкия обир“, „Мила Родино“, „Моя поклон приеми“  и „Академик Любомир Милетич (1863 – 1937)“.„За Отечеството и Несебър!“ е посвещението на проф. Иван Гаврилов, написано под думите на акад. Любомир Милетич: „Българският народ има неудържима воля за живот, защото българинът е роден, за да живее свободен, да се радва на живота и да твори.“

Професор Гаврилов дари на община Несебър големи портрет на Левски и Ботев, които ще красят стените на Артиум център.