В СУ ”ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ” – НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗАХА ДЕНЯ НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

Всяка последна сряда на месец февруари учениците носят дрехи в розов цвят, чрез които изразяват своята позиция за неприемане на тормоза в училище.

Денят се отбелязва от 2007 г. като протест срещу инцидент в едно канадско училище, при който е осъществен тормоз върху ученик дошъл на откриването на учебната година с розово поло. На следващия ден двама негови съученици решават да купят и разпространят 50 розови тениски в подкрепа на тормозения съученик. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява последната сряда на февруари за ден срещу тормоза в училище. Скоро инициативата се подема от хиляди училища по целия свят, а в България се отбелязва от 2012 г.

Няколко поредни години учениците от СУ ”Любен Каравелов” – Несебър се включват в подкрепа на кампанията, като с различни инициативи ясно заявяват „Не на тормоза в училище”. Голяма активност проявиха децата от 4 „а“, „б“,“ в“, „г“, „д“ клас. Те изготвиха специални значки, розови ръчички и оригинален постер – апликация, който беше експониран във фоайето на училището. Пуснаха във въздуха розови балони, направиха си и снимка за спомен.

Съвместни прояви с по-големите ученици, посветени на Деня на розовата фланелка, организираха Клубът по интереси – БМЧК с ръководител Паунка Русева и Ученическият съвет с ръководител Недка Абрашева. Те бяха под мотото „Не на тормоза, но не за ден“. Презентация на същата тема бе представена в 8 „в“ клас от Мая Дунебабина, в 9 „а“ клас от Ема Андреева и в 10 „б“ клас от Мария Шатрова. Чрез нея учениците получиха богата информация за Световния ден на розовата фланелка. С ръчно изработени малки розови фланелки бяха закичени влизащите в училищната сграда, а мнозина от тях бяха сменили ученическата униформа с дреха в розов цвят.