Уважаеми учители и ученици, просветни и културни дейци,

Уважаеми съграждани,

Поздравявам Ви по случай 24 май – Ден на българската писменост, просвета и култура!  Днес ние се прекланяме пред светите братя Кирил и Методий, почитани столетия от народа ни като създатели на нашите букви и като основоположници на културната ни история. Епохалното им дело далеч надхвърля просвещаването на българската нация, защото както казва Вазов: „И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книги на четат“. С право имаме самочувствие на неделима част от обединена Европа, от световната цивилизация, защото българското слово още от древни времена има своя писменост. А благодарение на нея още 200 млн. души общуват и пишат с българската  азбука.

В днешния празник на духовното извисяване нека не забравяме, че именно заради невидимата сила на родното слово сме оцелели през вековете и сме се съхранили като народ, въпреки тежките изпитания, пред които ни е изправяла съдбата. Духовността, стремежът към знание и просвета, завещани от дедите ни, винаги са ни водили към така желаните „светли бъднини”.

На тази бележита дата в културния ни календар ние почитаме труда, усилията и вдъхновението на всички, отдадени на хуманната и благородна мисия да просвещават и да пазят българската духовност. Използвам празничния повод, за да споделя, че съм изключително горд с успехите на несебърските ученици, учители, културни дейци – всички, които създавате културния имидж на града ни и прославяте името на Несебър.

Позволете ми в този празничен ден да Ви пожелая здраве, творчески устрем и нека никога да не спира жаждата Ви за духовно възвисяване!
Честит празник на всички хора на духа!

Честит празник на всички жители на Община Несебър!