СЪСТОЯ СЕ СРЕЩА НА ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ КЪМ ОБЩИНА НЕСЕБЪР И ОБЩИНСКИЯ КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ПО ТУРИЗЪМ

Състоя се среща на Обществения съвет към Община Несебър и Общинския консултативен съвет по туризъм, а фокусът на вниманието бе върху летния туристически сезон, инфраструктурните обекти, изпълнявани от местната администрация, новите проекти, по които се работи, набелязване на предложения за  възстановяване на туристическия сектор и др.

След близо час и половина конструктивен диалог  присъстващите се обединиха около идеята да изпратят до Министерството на туризма няколко предложения в подкрепа на туристическия бизнес. Предложенията са: да се продължи изпълнението на мярката 60/40,  да се отворят границите за туристите, да се редуцира концесионната такса на плажа, както и процентът, който общината взема с оглед на това да се намалят настоящите единични цени на плажните принадлежности (чадъри и шезлонги). Беше повдигнат и въпросът за електронните визи, които все още не са въведени у нас, но са изключително улеснение за всеки турист, решил да посети страната и в частност курортите ни. Тези предложения, дошли от представители на туристическия бранш, присъствали на срещата, бяха подкрепени от Община Несебър. Местната администрация се ангажира в най-кратки срокове да ги адресира до ресорното министерство, за да се подпомогне възстановяването на сектора от кризата, вследствие на Covid-19.

Кметът на Несебър Николай Димитров информира, че с руския посланик, с който наскоро е имал среща, са коментирали, че на държавно ниво трябва да има повече инициативи, за да се активизира туристическия сектор. Той поясни, че са обсъждали теми в сферата на културата и културния обмен.

„Имаме и предложение за създаване на рекламен филм за Несебър,  предназначен за румънския пазар. Така че, на местно ниво, каквото е нужно – правим всичко, но за туризма е важно да има активност на държавните институции.“,  заяви кметът Николай Димитров.

Във хода на разговора  градоначалникът уведоми присъстващите, че е провел среща с концесионера на плажа в Несебър преди дни. Резултатът от нея е, че се е стигнало до съгласие за увеличаване на свободната зона, която да ползват туристите.

Кметът използва възможността да отговори на поставени въпроси, свързани с инфраструктурни обекти, изпълнявани на територията на общината. На присъстващите разясни, че всяка година се изграждат по няколко улици в различни части на Слънчев бряг- запад. Той се спря и на ул. “Първа“, която се проектира на етапи. Прие и градивни предложения, свързани с облекчаване на трафика в курорта и безопасността на пешеходците в някои зони с натоварено движение.

Относно ул. „Дюни“ в Несебър Николай Димитров заяви, че строително-ремонтните дейности са пред приключване и се очаква обектът да е готов в края на настоящия месец. Отново бяха пояснени и причините за забавянето  на дейностите на ВиК: направените множество нови отклонения към новия водопровода и поетапното включване към мрежата на жилищните абонати; едновременната работа на нов и стар водопровод, последният спрян в момента, когато е пуснат за експлоатация новият; наличието на  голям брой подземни комуникации.

За ул. „Иван Вазов“ в участъка й  от залата „Мелсас“ до кръстовището с ул. „Христо Кудев“, кметът поясни, че   в момента по нея се извършват изкопно-насипни работи, редят се новите бордюри, полагат се  нови тротоарни плочки, чийто размер е съобразен с кореновата система на съществуващите дървета. И при този обект Николай Димитров подчерта, че напредъкът на процеса се влияе от наличието на подземни комуникации, натовареността на движението по пътната артерия, както и от съдействието, което гражданите оказват на работещите по обекта.  Приключилите строително-ремонтни дейности  в Стария Несебър, извършени с европейски средства, бяха сред отчетени изпълнени обекти.

Новите идеи, които Община Несебър е предвидила за града също бяха тема на срещата. Най-голям интерес сред тях предизвика скейт паркът.  „Идейният проект на скейт парка, който ще е разположен на северния скат в новата част на Несебър, е готов. Предстои процедура по обявяване на инженеринг на съоръжението. Една част от финансирането на проекта ще е с европейски средства, а останалата ще се допълни от общинския бюджет.“, разясни кметът Николай Димитров и допълни, че скейт паркът не само, че ще бъде модерно и съвременно съоръжение, удовлетворяващо нуждите на младото поколение, но и ще е сертифициран от Българска скейтборд федерация за организиране и провеждане на турнири и първенства.