OВК „Несебър 2000“ грабна титлата „Шампион по ветроходство за еднотипни лодки на България“ на Bora Sailing Championship Varna 2021

OВК „Несебър – 2000“ отново доказа, че е отбор от висока класа. Поредната титла, с която се окичи тимът е „Шампион по ветроходство за еднотипни лодки на България“. Тя е извоювана от последното състезание, на което клубът участва – Bora Sailing Championship Varna 2021. В надпреварата OВК „Несебър 2000“ се яви с два отбора.

Отборът шампион бе в състав: Яна Маркова, Ина Илиева и Александър Амин. Яна е многократен шампион на България в клас Оптимист, Лазер 4.7 и Радиал, както и многократен шампион на 470. В кариерата си също е носител на 12-то място на Световно първенство през 2010. Екипажът допълва Ина Илиева – многократен шампион на 470 и балкански шампион в екип с Яна Маркова. Александър Амин е победител от Босфорус Къп на килови яхти, национален шампион IRC 1 и носител на второ място в ORC Регата Палма Де Майорка.

Вторият отбор бе в състав: Стефан Калчев, Дияна Маркова и Георги

Маноилов, с най-младия шкипер в регатата – едва 17- годишната Дияна, се

класира на 4-то място. В надпреварата участваха 12 отбора.

Победителят ще участва в EUROSAF Club Sailing Championship 2021 (26-29.08.21) във Виена.

В началото на  юни ОВК „Несебър-2000“ направи успешно представяне и в традиционната ветроходна „Регата Варна” – част от държавния спортен календар по ветроходство. Златни медали спечелиха Божидара Бозовайска – клас Лазер 4.7, Владимир Пинков и Рози Кънева – клас 420, Анастас Петров –клас Фин. Дияна Маркова се окичи със сребро в клас Лазер Радиал – жени,  а Даниел Йорданов взе бронз в клас Лазер Радиал младежи. Александър Вангелов се класира осми в клас Оптимист.