ИКОНА НА ХРИСТОС ПАНТОКРАТОР Е ПОРЕДНАТА РЕСТАВРИРАНА ЦЕННОСТ НА МУЗЕЙ „СТАРИНЕН НЕСЕБЪР“

Тя се показва за пръв път пред публика в църквата „Св. Йоан Кръстител”

Икона на Христос Пантократор  от края на  XVII – началото на XVIII век, представляваща част от богатия  иконен фонд на Музей „Старинен Несебър”,  е поредната реставрирана ценност, която се завърна в Несебър. Тя се показва за пръв път пред публика и вече е  експонирана в църквата „Св. Йоан Кръстител”.

Необходимостта от реставрация бе наложена заради нарушения на много места живописен слой. Именно поради това тя остава непубликувана и не е включена в книгата на Жана Чимбулева и акад. Васил Гюзелев „Икони от Несебър”. Сега, благодарение на умелата намеса на екипа на реставратора Петър Катеринов, иконата отново грейна с пълния си блясък.

Според изкуствоведа д-р Иван Ванев тази икона в началото на ХХ век е стояла в иконостаса на църквата „Св. Спас” над олтарните двери, където е поставена при реконструкция му. Вероятно е била поръчана за друга, неизвестна засега църква и пренесена по-късно в „Св. Спас”. През 20-те години на ХХ век Вадим Лазаркевич заснема иконата на Христос Пантократор. На черно-бялата фотография се вижда, че в долната част й е имало ктиторски надпис, който не е оцелял до наши дни.

Възстановяването и експонирането на ценността е част от традицията на Музей „Старинен Несебър” да работи за съхранение  и популяризиране на   историческите богатства на града. През последните две години са реставрирани  три икони, като към тях предстои да бъде добавена още една.