НЕСЕБЪР БЕ ДОМАКИН НА МЕЖДУНАРОДЕН ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ

През изминалата седмица Несебър бе домакин и съорганизатор  на   Международен театрален фестивал на  Актьорски школи МОНТФИЗ.

За гражданите и гостите на града на ЮНЕСКО бяха подбрани забавни постановки по мотиви от популярни произведения, а младите възпитаници на школата демонстрираха своите творчески и актьорски заложби пред публика в реални сценични условия.

За талантите на МОНТФИЗ бяха организирани и ателиета по актьорско майсторство, водени от знаменитости на българската и чуждестранна сцена. Сред тях изпъкваха имената на  проф. Ивайло Христов, проф. Пламен Марков и Мира Гоговска (НАТФИЗ), Мария Сапунджиева, Димитър Касабов и Людмила Лвовна (Русия).

Интересът на публиката, решила да посети вечерните представления на младите актьори, бе поддържан от заглавия като: „Сън в лятна нощ“ по Шекспир, „Сватбата на дребния буржоа“ от Бертолт Брехт и др.

Община Несебър ще  продължи да дава сцена на възпитаниците на Актьорски школи МОНТФИЗ, като възнамерява превърне фестивала в традиционен за града. Това е част от политиката на местната власт, насочена към поощряване на таланта и заложбите на младото поколение чрез осигуряване на възможност за изява в различните форми на масовата култура – танцувална, певческа, художествено- творческа и др .

Присъствието на събития от такъв характер в културния календар на общината оказва въздействие и върху  туристическото търсене чрез предоставяне на допълнителен стимул при избор на дестинация   и спомага за дообогатяване на профила на българския турист, посещаващ Несебър.