В НЕСЕБЪР ПРИКЛЮЧИ ОСМИЯТ ТУРНИР „МАТЕМАТИКА БЕЗ ГРАНИЦИ“

За осма поредна година Община Несебър бе домакин на финала на турнира „Математика без граници“, който се провежда под патронажа на кмета Николай Димитров. В състезанието участие взеха 866 ученици от 1 до 12 клас от цялата страна.

Финалът на състезанието, който до по-миналата година беше с международно участие, за втори път се проведе на национално ниво, заради извънредните обстоятелства около разпространението на COVID-19.

Началото на заключителния кръг на турнира в Несебър бе дадено на 6 август. На церемонията за старта присъства заместник-кметът Иван Гургов, който поздрави младите български математици от името на кмета на община Несебър и им пожела здраве, успех и дръзновение. Поздрав и пожелания за успешно представяне поднесе и г-жа Ирина Велкова – директор на училището- домакин на проявата СУ“Любен Каравелов“.

Отличилите  се бяха наградени на специална церемония, провела се два дни по-късно в двора на учебното заведение.

От името на градоначалника, зам.-кметът Иван Гургов връчи Купата на кмета и грамота на първенеца от надпреварата в Несебър – младия математик Димана Мирославова Праматарова от Пловдив.

За организационната и мотивиращата си роля в успешното провеждане на осмия турнир “Математика без граници“ г-н Гургов връчи грамота и плакет на учителката  Христина Иванова Димитрова от ОУ„Никола Вапцаров“ – Ботевград.

От представителите на СУ„Любен Каравелов“ – Несебър, златен медал завоюва Мая Минкова от шести клас, а със сребърни медали се окичиха Георги Матеев/ 2 клас/ и Венцислав Георгиев /3 клас/.

Наградeни бяха и легендите на турнира, които тази година са: Николай Николов, Мартин Димитров  и Димана Праматарова. Отличието се връчва на участници, спечелили на финала  в три  предходни години.

Организатори на турнира са Фондация „Математика без граници”- България, Научно-образователен център „Innovation” – Казахстан със съдействието на община Несебър и СУ „Любен Каравелов” – Несебър.