Журито на Световния шампионат по фолклор „World Folk” 2021 отличи с наградата на кмета на Община Несебър изпълнителите от Детско-юношески танцов ансамбъл „Кюстендилче“

По  време на закриването и награждаването на Световния шампионат по фолклор „World Folk” 2021, което се състоя в Несебър, бе  връчена наградата на кмета на Общината Николай Димитров  на Детско-юношески танцов ансамбъл „Кюстендилче“ към Обединен детски комплекс – Кюстендил. Съставът с ръководител Рангел Маджарски бе удостоен с почетното отличие по време на официалната церемония на сцената на амфитеатър „Жана Чимбулева“ в Стария Несебър.

Организатор на форума бе „Евро фолк Академи“. Шампионатът се реализира под патронажа на Националната комисия на България за ЮНЕСКО и в рамките на Музикални празници „Евро фолк“, които се провеждат под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАФФ – партньор на ЮНЕСКО по Конвенцията за нематериално културно наследство. Присъственото събитие се състоя паралелно с виртуална вариация на надпреварата, като в двата успоредни формата на Шампионата се изявиха повече от 1000 участници от около 60 фолклорни колектива.

Детският фолклорен ансамбъл „Шарено герданче“ от град Търговище зае първото място в присъствения формат на Единадесетото издание на Световния шампионат по фолклор „World folk” 2021. Художествени ръководители на първенците, които получиха златния медал, титлата „Абсолютен световен шампион за 2021“,  са Светла Стаменова и Анжела Георгиева.

По време на официалното награждаване на номинираните състави бяха връчени три специални награди на Националната комисия на България за ЮНЕСКО, с главен секретар г-н Христо Георгиев.

Награди на групи и състави бяха връчени и от Националната комисия на България за ЮНЕСКО, телевизия „Евро фолк“, която бе основен медиен партньор на Световния шампионат по фолклор.

Организационният екип излъчи на живо всички концерти от програмата на Шампионата, а  случващото се на сцената наблюдаваха на живо и участниците в дигиталната му версия. В онлайн формата на Шампионата участваха хорове, вокални групи, танцови състави, ансамбли и индивидуални изпълнители от България, Русия, Беларус, Молдова, Хърватия, Полша, Унгария, Босна и Херцеговина, Филипини, Вътрешна Монголия – Китай, Тайланд, Казахстан, Узбекистан, Иран и Малайзия.