ОТБОР „НЕСЕБЪР“ Е ВИЦЕШАМПИОН В РЕПУБЛИКАНСКОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ПОДВОДЕН РИБОЛОВ

Двата несебърски отбора по подводен риболов „Несебър“ и „Месамбрия“ завоюваха второ (с 416 точки) и трето(с 278 точки) място в 53-тото Държавно първенство по подводен риболов, организирано от Българската федерация по подводни спортове.

Отборен шампион на България за поредна година са момчетата от бургаския клуб „Черноморец“ с общ сбор от 510 точки.

Състезанието се проведе в град Царево.  В него участие взеха 41 състезатели от 9 клуба, като всеки  клуб излъчи четиримата си най-добри подводни риболовци, разделени по двойки. Първенството премина  при изключително добра подготовка както на организаторите, така и на участниците. Всички отбори бяха на място за тренировка дни преди началната дата, което и допринесе за  отличния краен  резултат.

Първият състезателен ден предложи спокойно и богато на риба море. Най-подготвени се оказаха харпунджиите от отбор „Черноморец“, които поведоха убедително в индивидуалното и отборно класиране. Димитър Катрафилов от отбор „Месембрия“ се класира трети в индивидуалната надпревара, а несебърци заеха 5-то, 7-мо, 8-мо и 12-то място, което им донесе и второто място в отборното временно класиране.

Поради лоша метеорологична прогноза- огромни вълни, силни течения и вятър, вторият състезателен ден бе съкратен на 4 часа, което не попречи най-добрите да се отличат с  богат улов от  различни видове риба. Вторият ден донесе второ и трето място за съотборниците от „Несебър“ Веселин Томов и Александър Перухов.

И в двата дни уловът се състоеше предимно от нетипичните за региона  видове: – морски врани, лабриди и спарита. Най-разпространеният в Черно море  състезателен вид риба –платерината, тази година отсъства и от нея бяха уловени само единични екземпляри.

В индивидуалната надпревара вицешампионската титла спечели капитанът на отбор  „Несебър“ Веселин Томов, който със стабилно и силно представяне (първи ден 11 риби, втори ден 12) събра  150 точки.

Само 3 точки не достигнаха на другия наш състезател от „Несебър“ Александър Перухов в борбата му за призовите места и той остана четвърти с 141 точки.

Приза за най-голяма риба взе състезателят на “Черноморец“  Антон Арабаджиев  с морска врана с тегло 1300гр.

Главен съдия на турнира бе Димитър Франгов от клуб „Портус Кария“ гр. Шабла, който се справи отлично с дебюта си в  Държавно първенство.

До края на годината предстои провеждането на последния турнир осми по ред купа „Варна“ от критериума за Купа България. Това ще се случи на 25.09 в акваторията на град Варна. На него ще се реши и кой състезател ще стане следващият носител на шампионската титла, като в спора за първото място са тримата национали: Анастас Бъчваров от „Марлин“ – водач във временното класиране, нашият Мирослав Илчев, който е втори с 40 точки по-малко и Валентин Люцканов от“Черноморец“ с трето временно място и изоставане от 60 точки от първия.