ДЕТСКА ГРАДИНА „СЛЪНЦЕ“ – СЛЪНЧЕВ БРЯГ ЧЕСТВА СВОЯ СВОЯ 50 – ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

Детска градина „Слънце“ – Слънчев бряг отбелязва своя 50 – годишен юбилей днес. Образователното заведение отваря врати  на 6 декември през 1971 г. и е едно от първите, на територията на община Несебър. Построено за децата на работещите в комплекса от „Балкантурист“ – най-старият български туристически оператор. То е разположено в западната част на к.к. „Слънчев бряг“.

Детската градина е кръстена на едноименния курортен комплекс, а през 2005 г. приема името „Слънце“. През 2010 година е създаден и химнът на образователното заведение по музика на Роза Борисова и текст на Мария Кунева.

Първата директорка, която управлява ЦДГ „Слънчев бряг“  от нейното създаване  до 1977 г. е Мария Димова. С любов и внимание тя  заедно с още няколко учителки се грижат за деца от четири възрастови групи. След нея поста заема Златка Костадинова, която повече от десет години с отговорност и грижа ръководи детската градина.

С настъпването на демокрацията през 90-те години, образователното заведение е застрашено от закриване. С цел това да не се случи през 1992 г. детската градина става собственост на Община Несебър. От този момент до 2020 г., близо 30 години, директор е Руска Маринова. Под нейно ръководство детската градина обогатява базата си, приема и изпраща  деца от няколко поколения.

От 2020 г. директор  на ДГ „Слънце“ е Весела Дойчева. Към настоящия момент в образователното заведение работят три групи за деца от две до седем години, в които те се обучават и възпитават с всеотдайност и търпение от екип млади и амбициозни педагози.

Част от подобренията в ДГ „Слънце“ Община Несебър реализира в периода  2010 – 2016 година, когато са изградени вертикалната планировка на двора, подменени са съоръжения за игра, направен е основен ремонт на кухненския блок, а след саниране на сградата на детската градина, се обновява и освежава фасадата й.

През 2020 година общината започна реконструкция и разширение ДГ „Слънце“, като целта е съществуващата сграда да увеличи площта си с помещения за нови детска и яслена групи. Разширението е и заради  нарасналите нужди от по – голяма база на детската градина, а процесът е  свързан с устойчивата тенденция за увеличение на населението в общината. Капацитетът на образователното заведение ще нарасне от 75 на 116 места.

За ДГ „Слънце“, както и за останалите общински заведения местната власт изпълнява своя социален ангажимент грижата за децата да е на най-високо ниво.